Correllengua

Fem viva la flama de la llengua!

Moviment que promou la llengua i la cultura catalanes

Tota la informació històrica del Correllengua la trobareu a

correllengua.cat
Antecedents

Des de l’any 1996 el Correllengua treballa per a la difusió de l’ús de la llengua i la promoció de la cultura popular de les terres de parla catalana, des d’una aposta lúdica, festiva, participativa i transversal. La CAL és una de les principals entitats que promocionen el moviment.

El Correllengua va sorgir l’any 1993 a l’illa de Mallorca, inspirat en la Korrika del País Basc, amb la finalitat de demostrar la vitalitat de la llengua catalana i fomentar-ne l’ús social. El 1995 es va començar a fer al País Valencià i a partir del 1996 la CAL va agafar el compromís de portar el moviment a la resta dels territoris de parla catalana.

La CAL exerceix la coordinació del Correllengua al Principat i a la Catalunya Nord, en coordinació amb les entitats de cada territori, mentre que al País Valencià l’exerceix Acció Cultural del País Valencià (ACPV). A l’illa de Mallorca, el Correllengua no se celebra cada any, sinó que es va alternant amb l’Acampallengua. Des de fa uns anys, la coordinació a Mallorca va de la mà de l’entitat Joves de Mallorca per la Llengua.

 

Vídeo de commemoració dels 25 anys del Correllengua.

 

El moviment

El Correllengua es vertebra amb l’encesa de la Flama, l’element simbòlic i cohesionador de tota aquesta iniciativa, tal com també ho és la lectura del Manifest del Correllengua. A banda, es realitzen tota mena d’activitats de caire lúdic, festiu, pedagògic i reivindicatiu: xerrades, taules rodones, programes de ràdio i televisió, música i balls populars, actes gastronòmics, cercaviles, teatre al carrer, concerts… amb l’objectiu de mostrar la vitalitat de la nostra llengua i cultura a totes les persones que, nouvingudes o no, encara no la coneixen. Alhora, pretén implicar tothom en la seva defensa. En definitiva, una manera festiva i oberta de celebrar la catalanitat, al carrer, sense complexos i en positiu.

A més, el Correllengua sempre ha volgut reconèixer i retre homenatge a la vida i l’obra d’escriptors, artistes o activistes que s’han significat per la seva vàlua i també pel seu compromís envers la llengua i la cultura catalanes. A continuació s’inclou la relació dels autors o experiències a qui s’ha dedicat edició a edició:

 • 2022 – Joan Fuster
 • 2021 – Isabel-Clara Simó
 • 2020 – Josep Carner
 • 2019 – Pere Calders
 • 2018 – Moviment ‘Nova Cançó’
 • 2017 – Lola Anglada
 • 2016 – Montserrat Roig
 • 2015 – Ovidi Montllor
 • 2014 – Maria-Mercè Marçal
 • 2013 – Miquel Martí i Pol
 • 2012 – Lluís Maria Xirinacs
 • 2011 – Joan Oliver “Pere Quart”
 • 2010 – Salvador Espriu
 • 2009 – Manuel de Pedrolo
 • 2007/2008 – Maria Aurèlia Capmany, Montserrat Roig, Pere Quart i Jaume Fuster
 • 2005/2006 – Guillem d’Efak, Avel·lí Artís Gener “Tísner”, Jesús Moncada i Ovidi Montllor
 • 2003/2004 – Lola Anglada, Vicent Andrés Estellés, Jaume Fuster i Francesc de Borja Moll
 • 2001/2002 – Maria-Mercè Marçal, Ramon Barnils, Ovidi Montllor i Mercè Rodoreda

 

Correllengua 2022

La vint-i-sisena edició del Correllengua es dedicarà a la figura de l’escriptor Joan Fuster i al seu llegat literari, coincidint amb el centenari del seu naixement . A través de la vida i l’obra de l’autor, la CAL vol reivindicar la llengua, la cultura i els anhels del poble català.

La CAL ha elaborat, com cada any, un Dossier amb activitats didàctiques per a les escoles i el Dossier per a organitzadors del Correllengua. El Manifest d’enguany ha estat a càrrec de Vicent Partal, director de VilaWeb.

Enguany, l’acte central del Correllengua se celebrarà a Tàrrega els dies 10 i 11 de juny. Aviat es farà pública la programació i tota la informació relacionada.

MATERIALS i CARTELLERIA DEL CORRELLENGUA 2022:

Cada any, la CAL posa a disposició dels organitzadors del Correllengua un ampli ventall de materials i recursos de venda i préstec.
L’objectiu és facilitar la programació d’actes, dotar d’unitat i coherència el moviment i contribuir a l’autofinançament de les diferents activitats.

Es pot accedir als documents a través dels enllaços següents:

Dossier d’organitzadors: PDF

Dossier per a les escoles: PDF

Manifest del Correllengua 2022, a càrrec de Vicent Partal: PDF

Cartell Estàndard:  PDF o JPG

Cartell mut: PDFJPG
*Si el voleu en format editable (Adobe Illustrator), envieu un correu a comunicacio@cal.cat

Full de comanda de materials de préstec i venda: Microsoft Excel

Podeu consultar tots els materials d’edicions anteriors al web correllengua.cat o demanar-los personalment a comunicacio@cal.cat També podeu adquirir cartells, adhesius, samarretes i xapes del moviment, entre molts altres articles.

 

Vull organitzar un Correllengua. Com puc fer-ho?

Qualsevol col·lectiu, entitat o conjunt d’entitats d’un poble o comarca pot organitzar un Correllengua. També el poden impulsar ajuntaments, oficines locals de català o altres agents de dinamització cultural d’un territori.

Tot i que habitualment hi ha una entitat que engega la iniciativa, normalment recomanem que es busqui la participació i complicitat del màxim nombre de col·lectius (entitats de cultura popular i tradicional, biblioteques, escoles…) per tal que el Correllengua sigui transversal i obert a tothom.

El Correllengua és una iniciativa de la societat civil. Per tant, les organitzacions polítiques podran adherir-se al Manifest i donar suport als actes, però en cap cas podran ser-ne les organitzadores directes. Tot i això, els seus membres poden participar-hi a títol individual.

Per dur a terme l’organització d’un Correllengua, en primer lloc, és necessari implicar el màxim nombre de col·lectius i agents del territori (entitats culturals, organitzacions sensibilitzades amb la llengua, agrupacions de cultura popular i tradicional, escoles, biblioteques…) i constituir una Comissió del Correllengua encarregada d’organitzar els actes. Aquesta Comissió designarà una persona que serà qui interlocutarà amb la CAL: s’hi posarà en contacte via telèfon (93 415 90 02) o correu (correllengua@cal.cat) i informarà dels aspectes clau: quan s’ha previst celebrar el Correllengua, on es farà, quina és la programació i si necessita algun material de la CAL.

 

A més a més, es pot col·laborar fent una aportació, realitzant una transferència bancària al següent número de compte ES64 2100 0780 1902 0008 5432 i indicant a l’apartat concepte: “Aportació Correllengua 22”.

Les donacions individuals contribueixen a enfortir el moviment. Permeten generar nous recursos que es posen a disposició dels organitzadors locals, com pancartes, exposicions i altres elements d’imatgeria, així com elements de divulgació del personatge a qui es dedica el Correllengua: audiovisuals i materials didàctics, entre d’altres.

 

Preguntes freqüents

Com puc donar suport al Correllengua 2022?
Si sou un col·lectiu, podeu adherir-vos al moviment. Per fer-ho, només cal que comuniqueu el vostre suport enviant un correu a correllengua@cal.cat i us incorporarem a la llista d’entitats adherides. També podeu organitzar el Correllengua al vostre barri, vila o comarca.

Si vols donar suport a títol individual, pots contribuir al moviment fent un donatiu, adquirint material promocional o bé col·laborant com a voluntari.

 

Qui pot organitzar el Correllengua?
Qualsevol col·lectiu, entitat o conjunt d’entitats d’un poble o comarca. El Correllengua també el poden impulsar ajuntaments, oficines locals de català o altres agents de dinamització cultural d’un territori.

Tot i que habitualment hi ha una entitat que engega la iniciativa, normalment recomanem que es busqui la participació i complicitat del màxim nombre de col·lectius (entitats de cultura popular i tradicional, biblioteques, escoles…) per tal que el Correllengua sigui transversal i obert a tothom.

El Correllengua és una iniciativa de la societat civil, per tant, les organitzacions polítiques podran adherir-se al Manifest i donar suport als actes, però en cap cas podran ser-ne els organitzadors directes. Tot i això, els seus membres poden participar-hi a títol individual.

 

Vull organitzar un Correllengua. Com puc fer-ho?
En primer lloc, és necessari implicar el màxim nombre de col·lectius i agents del territori (entitats culturals, organitzacions sensibilitzades amb la llengua, agrupacions de cultura popular i tradicional, escoles, biblioteques…) i constituir una Comissió del Correllengua encarregada d’organitzar els actes. Aquesta comissió designarà una persona que serà qui conversarà amb la CAL: s’hi posarà en contacte via telèfon (93 415 90 02) o correu (correllengua@cal.cat) i informarà dels aspectes clau: quan s’ha previst celebrar el Correllengua, on es farà, quina és la programació i si necessita algun material de la CAL. Podeu trobar més informació sobre com s’organitza el Correllengua al dossier per a organitzadors (disponible a aquest apartat).

 

A més a més, si som un Ajuntament….
Podeu donar suport el Correllengua a través de la moció de suport al moviment (disponible a aquest apartat).

 

Si som una escola…
Podeu portar el Correllengua al vostre centre a través de les propostes didàctiques. Aquestes activitats es poden treballar al llarg del curs.

 

Quan s’ha de celebrar, el Correllengua?
Per tal de dotar el Correllengua de sentit unitari, els actes locals s’haurien de celebrar preferentment entre principis de juliol i principis de novembre, moment en què es clou el moviment. En alguns casos, i en funció dels calendaris locals, alguns actes també es poden programar fora d’aquestes dates.

Així mateix, per tal d’evitar la concentració d’actes en un mateix cap de setmana en una mateixa comarca o ciutat, és desitjable que hi hagi una mínima coordinació dins un mateix territori. La CAL pot facilitar aquesta informació.

 

Quines activitats puc fer?
Cada Comissió organitzadora decideix les activitats que consideri oportunes. En tot cas, la programació ha de seguir els objectius marc del moviment i han de ser obertes i participatives.

Hi ha dos elements comuns que són presents a cada Correllengua i que cal procurar incorporar en el programa d’actes: l’encesa de la Flama del Correllengua i la lectura del Manifest.

També és important que els organitzadors es facin seva la temàtica de l’any en curs. Al Dossier d’organitzadors del Correllengua hi trobareu diferents recursos i propostes per organitzar actes de record i divulgació de la seva figura.

Al Dossier de l’Empentallengua hi trobareu més idees d’activitats que us poden ajudar a farcir de contingut les programacions. Des de la CAL ens posem a la vostra disposició per resoldre dubtes i ajudar-vos en tot allò que necessiteu.

 

Com han de ser els actes?
Un dels principis bàsics que regeixen el Correllengua és la voluntat de normalitat. En aquest sentit, hem de procurar que els actes siguin oberts, participatius i populars. Hem d’anar un pas més enllà i intentar engrescar segments de població poc propers o sensibilitzats amb la causa, especialment les persones nouvingudes, les que no parlen català habitualment i aquelles que no són conscients de la importància de parlar-lo.

Cal obrir portes, convidar tothom participar del Correllengua, fer nous contactes. Per això, els actes s’han de fer preferiblement en espais oberts i de fàcil accés, o bé en llocs de referència pensats per a la majoria.

 

Com es financen els actes?
Part del cost del disseny, la projecció i la realització de les activitats de cada Correllengua l’assumeix la pròpia organització d’acord amb les iniciatives que consideri oportunes: aportacions de les entitats integrants de la Comissió organitzadora, suport institucional, subvencions públiques, donacions individuals i venda de material.

Malauradament, la CAL no pot subvencionar o cobrir despeses dels actes locals, però pot aportar material de préstec i altres productes que es poden comercialitzar i ajudar a finançar les activitats: samarretes, llibres, CD, bons d’ajut…

Una altra possible font d’ingressos és l’adhesió de comerços o entitats que col·laborin econòmicament o bé aportin productes o altres.

 

En què pot ajudar-nos, la CAL?
Com a promotora del Correllengua, posem a la vostra disposició diversos materials de préstec (exposicions, jocs, pancartes i altres elements d’imatge del Correllengua). Podeu veure quins són al dossier d’organitzadors del Correllengua (disponible a aquest apartat).

També facilitem el cartell mut del Correllengua, la imatge comuna del moviment, perquè hi inseriu la vostra programació. Podeu descarregar-los aquí.

A més, oferim un ampli ventall de productes promocionals que serveixen per ajudar a finançar els actes i difondre la iniciativa. Podeu consultar-ne tots els detalls al dossier.

A banda dels materials i recursos que oferim, la CAL fa d’altaveu del Correllengua. Fem difusió dels actes que es fan al territori a través d’aquest web, del butlletí del Correllengua i també a les xarxes socials. A més, tota l’activitat es plasma al Mapa del Correllengua (el trobareu properament a la portada del web de la CAL, a l’apartat del Correllengua, a mesura que anem sumant nous Correllengues), l’eina que mostra de forma actualitzada l’estat del moviment a tots els punts del territori.

 

 

 

Notícies

Acte commemoratiu del centenari del naixement de Joan Fuster

En el marc del Correllengua i del Pacte Nacional per la Llengua s’engloba aquest acte commemoratiu del centenari del naixement de Joan Fuster. Així el 25 de maig a l’Institut […]

El Correllengua 2021 rep el suport institucional del territori

Més d’una desena d’ajuntaments del Principat aproven en els seus plens municipals la Moció de Suport al Correllengua d’enguany Com cada any, el Correllengua gaudeix d’un ampli suport de moltes […]

Jordi Cuixart participa en el cartell del Correllengua 2021

Enguany el Correllengua celebra la seva vint-i-cinquena edició. És per això que, per commemorar-ho, es va decidir comptar amb la participació de Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural. Avui dia 4 […]

El Manifest del Correllengua 2021 a càrrec de Carme Junyent

Aquesta setmana s’ha fet públic el Manifest del Correllengua d’enguany, redactat per la lingüista catalana Carme Junyent, consultable a l’apartat de Materials per a organitzadors del web correllengua.cat. A finals […]

El Correllengua celebra el seu 25è aniversari homenatjant Isabel-Clara Simó

Aquest any 2021, la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana i la celebració del Correllengua fan 25 anys. Com cada edició, el Correllengua es dedica a un personatge rellevant de […]

Balanç anual del Correllengua 2020

El Correllengua segueix sent la iniciativa més important en defensa de la llengua i la cultura catalanes als Països Catalans. La 24a edició del Correllengua ha estat dedicada a la […]

Èxit de convocatòria al Correllengua a Castellar del Vallès

Malgrat la pluja i les dificultats a l’hora d’organitzar esdeveniments presencials, el Correllengua de Castellar del Vallès de 2020 aplega a dues-centes cinquanta persones.   El passat dissabte, dia 10 […]

Programa del Correllengua de Sants, Hostafrancs i la Bordeta

Demà se celebra el #Correllengua2020 dels barris de Sants, Hostafrancs i la Bordeta amb el següent programa: Programa Correllengua 2020 18 h Desplegament del mural del cartell infantil guanyador del […]

Presentació del Correllengua 2020 de Badalona

Ja s’ha presentat el vídeo promocional del Correllengua a Badalona d’aquest 2020, amb la participació de diferents entitats de la ciutat: Òmnium Cultural, El Círcol i l’Associació Alcalde Xifré.  

Sitges celebra l’Acte Central del Correllengua 2020 dels Països Catalans, enguany dedicat al poeta Josep Carner

El dissabte 3 d’octubre, el municipi garrafenc va acollir les activitats de l’Acte Central del Correllengua 2020. La jornada va comptar amb parlaments, actuacions, la lectura del Manifest d’enguany i […]

Presentació de l’Acte Central del Correllengua dels Països Catalans a Sitges

La Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana presenta el cartell de l’Acte Central del Correllengua dels Països Catalans del 2020, que tindrà lloc a Sitges i que homenatja el poeta […]

Sitges acull l’acte central del Correllengua als Països Catalans dedicat a Josep Carner

Serà el 3 d’octubre i inclourà l’encesa de la flama, la lectura del Manifest, a càrrec de l’actriu Carme Sansa, i concerts de música. El Correllengua està dedicat aquest any […]

El Correllengua 2020 rep el suport institucional del territori

Una desena d’ajuntaments del Principat aproven en els seus plens municipals la Moció de Suport al Correllengua d’enguany Com cada any, el Correllengua gaudeix d’un ampli suport de moltes i […]

Arrenca el Correllengua 2020, que glossa la figura de Josep Carner

La Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana dedica el Correllengua 2020 a l’insigne poeta i al seu llegat literari en el 50è aniversari de la seva mort. L’acte central d’enguany […]

La cloenda del Correllengua i la Diada de la Catalunya Nord conflueixen en una jornada reivindicativa amb un clam unànime per la llibertat

Milers de persones s’han manifestat al centre de Perpinyà sota el lema Sem Catalunya Nord, fem Països Catalans Memòria, reivindicació i cultura, els tres elements clau d’una Diada que ha […]

El Correllengua 2019 glossarà la figura de Pere Calders

Aquest pròxim mes de juliol s’iniciarà la vint-i-tresena edició del Correllengua, la mobilització per la llengua i la cultura més important del país que s’organitza de la mà de la Coordinadora d’Associacions per […]

Fundada l’Eurokorrika, la Xarxa Europea de Curses per la Llengua

Amb motiu del 10è aniversari del Redadeg, la cursa per la llengua bretona, a principis del mes de maig, es va organitzar una trobada europea d’organitzadors de curses per la […]

La CAL participarà en la primera trobada europea d’organitzadors de curses per la llengua

La CAL participarà en la primera trobada europea d’organitzadors de curses per la llengua que tindrà lloc el pròxim 5 de maig a la ciutat bretona de Quimper. La jornada […]

Participa en el 10è Concurs de cartells del Correllengua

Ja s’ha obert el termini per participar en el Concurs de cartells del Correllengua, enguany organitzat conjuntament amb el Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta. La participació en el concurs és oberta […]

El Correllengua 2015 celebrarà 20 anys de vacances d’Ovidi Montllor

Enguany el moviment retrà homenatge al poeta, músic i actor alcoià La coordinació dels actes es durà a terme conjuntament amb Som Països Catalans i la Xarxa de Casals i […]

El Correllengua 2014 ja té imatge oficial

Una figura femenina que evoca una Maria-Mercè Marçal embarassada apareix tocant amb la mà esquerra un estel del qual es desplega una gran senyera. Aquesta imatge, plena de simbolisme, és […]

El Pas de la Casa i Encamp celebren un dels primers Correllengües de la temporada

El Correllengua arriba un any més a terres andorranes. La cita tindrà lloc el dijous 15 i divendres 16 de maig al Pas de la Casa, on s’han programat diversos […]
Mostra totes les noticies