L’últim dia de setembre, coincidint amb la vigília de l’1 d’Octubre, la ciutat de Girona celebrarà una nova edició del Correllengua, la “festa major” de la llengua i la cultura catalanes, que enguany ret un homenatge al poeta avantguardista Joan Brossa.
Des de les 11 fins a les 19 hores, la plaça del Vi es convertirà en l’epicentre d’un esdeveniment que pretén conscienciar sobre la importància d’utilitzar el català en el dia a dia, a través d’activitats que visibilitzen la cultura catalana. Com a novetats d’enguany, a part d’una ballada de sardanes, s’hi inclourà una cercavila de cultura popular, jocs tradicionals i un divertit qüestionari amb preguntes sobre els Països Catalans. Tot plegat, organitzat amb la col·laboració de diferents entitats de la ciutat.
Així, dissabte 30 de setembre, a les 11 hores, tindrà lloc el tret de sortida de la diada, amb una cercavila a càrrec del grup de percussió i animació Caixa de Trons Girona, que amenitzarà el recorregut fins a la plaça del Vi amb l’ajuda de capgrossos, gegants i un gegantó, i amb l’acompanyament musical de gralles i batucada. L’activitat, que passarà pel Pont de Pedra, la Rambla de la Llibertat, el carrer de la Cort Reial i el carrer dels Ciutadans, anirà convidant a la festa els diferents assistents, anunciant-los la celebració del Correllengua 2023.
Enguany, s’ha preparat la sortida des de la plaça de Santa Susanna perquè allà precisament hi podem trobar un poema corpori de Joan Brossa, titulat A de Cinema (1999). Està compost per una columna d’estil dòric coronada amb la lletra A, que a la vegada es projecta en una altra A ubicada sobre la teulada del Museu del Cinema – Col·lecció Tomàs Mallol. Amb aquesta simbologia (la lletra A per a Brossa, com que era la primera de l’abecedari, simbolitzava la porta al coneixement) el poeta fa un homenatge al setè art, que d’alguna manera significa l’entrada al coneixement de la realitat, a l’origen de les coses.
Quan la cercavila arribi a la plaça del Vi, a les dotze del migdia, començarà un Vermut Kahoot organitzat pel Foment de Girona. Per grups d’entre cinc i deu persones s’hauran d’anar responent amb l’aplicació Kahoot! diferents preguntes sobre llengua, cultura i història que ben segur faran passar una bona estona a tots els concursants. L’activitat, que es complementarà amb un vermut, estarà dinamitzada per un presentador. Per a poder-hi participar cal enviar un correu electrònic a programacio@elfomentgirona.cat indicant el nombre de persones, els seus noms i cognoms i el nom de l’equip.
En aquest mateix espai també es podrà jugar a jocs tradicionals catalans, com ara rutlles, ferradures o bitlles catalanes i neerlandeses, oferts per l’Associació Cultura SN. I s’hi trobarà una petita fira d’entitats amb estands de la llibreria Les Voltes, el Foment de Girona i Òmnium Cultural Gironès, que estarà recollint veus i textos pel projecte Parla’m, destinat a aconseguir que les noves tecnologies i la intel·ligència artificial entenguin i parlin català.
Per finalitzar el matí, a les 13.30 h, es farà la lectura del Manifest del Correllengua, enguany escrit per l’actriu i activista Carme Sansa. Ja a tarda, de 17 a 19 hores, tindrà lloc la tradicional ballada de sardanes, a càrrec dels Amics de la Sardana Terranostra, i amb acompanyament de la Cobla Bisbal Jove.
El Correllengua de Girona és una activitat destinada a la promoció de la llengua i cultura catalanes que pretén aglutinar el màxim nombre d’entitats de la ciutat i, per tant, anar sumant, any rere any, adhesions de nous col·lectius. A part de les associacions que s’han anat nombrant, l’esdeveniment d’enguany també comptarà amb la col·laboració de l’Ateneu d’Acció Cultural (ADAC), l’Ateneu 24 de juny i el Jovent Republicà.