Presentació del projecte “AINA” dins del marc del Correllengua

Publicat el 22 de juny 2022

En aquestes dates on el Correllengua ja està en marxa i cal que la consciència lingüística sigui especialment present, ens adrecem a vosaltres per tal de presentar-vos el projecte AINA.

AINA és un projecte que pretén que les màquines puguin parlar i entendre el català per agilitar-ne la normalització en l’era digital.
Si intentes dirigir-te en català a Alexa, Siri o Google Assistant, passarà que aquests assistents virtuals no t’entendran ni respondran a la teva petició. Perquè això canviï primer s’ha de crear un corpus massiu de dades, gravar centenars de milers de paraules i frases en català per crear un diccionari de veus en català que permeti als sistemes d’intel·ligència artificial (IA) –des d’assistents a traductors automàtics– aprendre a processar-lo i utilitzar-lo com fan amb altres llengües.

Cal doncs aconseguir milions i milions d’hores de veu en català, i és aquí quan necessitem de la vostra col·laboració com a voluntaris posant-hi veu. És necessari fer la tasca lingüística que l’empresa privada local no pot assumir per ser massa costosa i que les grans companyies no fan perquè el català no és un mercat prou atractiu per justificar aquesta inversió.

El funcionament és senzill. Només cal entrar al web i anar llegint les frases que es proposin. Serà necessari disposar d’un ordinador, amb micròfon i altaveus. Podeu fer tantes sessions com volgueu.  També existeix la possibilitat de col·laborar validant les veus enregistrades, escoltant les aportacions d’altres voluntaris.

Qualsevol ciutadà que vulgui contribuir voluntariàriament a aquesta normalització digital del català, pot fer-ho, pel que us animem a compartir-ho entre els vostres amics i familiars: com més gran sigui la mostra de dades lingüístiques més robust i perfeccionat serà el sistema de comprensió.

Hem preparat un dossier informatiu del Projecte Aina on us expliquem en profunditat la iniciativa i hi proposem de quina manera es pot incloure AINA com a activitat del Correllengua.

Podeu accedir al portal web fent clic aquí.

Us animem a col·laborar-hi!