Qui Som

Reptes de la societat catalana entorn de la llengua

Volem una llengua viva, una nació lliure i un poble que se les faci ben seves.

Cohesió entre col·lectius de la societat catalana
Cohesió entre col·lectius de la societat catalana
Increment de l’ús social del català
Increment de l’ús social del català
Consciència de pertinença a un país
Consciència de pertinença a un país

Què fem

Trepitgem territori
Creem xarxes
Generem espais de relació social en català
Divulguem la cultura catalana
Difonem iniciatives afins

Què necessitem

Ens cal la teva col·laboració per continuar treballant per la llengua i el país. Les iniciatives que impulsem només són possibles gràcies a les aportacions privades i a la dedicació desinteressada de centenars de persones voluntàries i d’entitats col·laboradores. Visita la secció “Com pots ajudar-nos?”

Suport econòmic
Suport econòmic
Augmentar les col·laboracions en xarxa
Augmentar les col·laboracions en xarxa
Persones voluntàries
Persones voluntàries

D'on partim

Actualment, la societat catalana ha d’afrontar diversos reptes per arribar a ser…
… un país on el català s’escolti arreu i s’usi en tots els àmbits
… un país que la seva gent se’l senti seu
… un país cohesionat

Què volem

– Garantir un futur digne per la nostra llengua
– Presentar la cultura catalana tal com és: innovadora, integradora i desacomplexada
– Reivindicar la unitat i l’oficialitat de la llengua, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó

Com ho volem

Mitjançant el treball en xarxa, el contacte amb el territori, la proximitat, la confiança i la transversalitat de tots els col·lectius amb els que interaccionem, desenvolupem un seguit de projectes adreçats a:
– Promoure la llengua i la cultura d’una manera festiva, participativa i transversal: CORRELLENGUA
– Generar espais de relació social en català: projectes XERREM i JUNTS
– Impulsar accions de foment de la llengua al territori: EMPENTALLENGUA
– Reconèixer el compromís amb la llengua i el país: PREMIS JOAN COROMINES

Amb qui comptem

La CAL és present en molts espais i àmbits diferents gràcies a la col·laboració i el suport de centenars d’entitats, organitzacions i col·lectius del país. Consulta quins són dins la secció “Entitats”.

Història

La Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) va néixer el 23 d’abril de 1996, diada de Sant Jordi, impulsada per la societat civil amb la ferma voluntat d’articular una organització autocentrada i arrelada al territori amb un objectiu clar: el treball per l’assoliment de la plena normalització lingüística, cultural i nacional.

La CAL es va fundar en un context polític determinat: al Principat de Catalunya s’iniciava la negociació de la nova Llei de Política Lingüística que resultava aprovada, finalment, el gener del 1998 envoltada de renúncies i manca d’ambició. Al País Valencià i a les Illes, l’any abans, el PP havia arribat als respectius governs. Per altra banda, a Espanya, el PP —amb José María Aznar al capdavant— havia guanyat les eleccions el 1996 i a França, el 1996, les diferents preses de posició del Consell de l’Estat anaven encaminades en el sentit de la condemnació de l’ús administratiu de les llengües regionals o minoritàries. Un marc que no augurava pas un futur polític propici per a la normalització de la llengua catalana.

En aquest context es va convenir la creació d’un nou moviment cívic en defensa de la llengua catalana que pogués agafar el relleu del que havia estat la CRIDA fins a la seva dissolució el 1993. La CAL es va constituir amb gent que provenia de la CRIDA, a més d’altres persones preocupades per l’esdevenir de la nostra llengua i cultura i, en definitiva, del futur del nostre poble. Totes elles tenien la voluntat de crear una organització independent de les organitzacions polítiques i sindicals amb l’objectiu que la mobilització lingüística i cultural fos liderada, únicament, per la societat civil i les entitats adherides a la CAL.

Amb el temps, la CAL ha anat aglutinant entitats i persones a títol individual que han anat sumant esforços i han consolidat i configurat un projecte sòlid, transversal i cada cop més arrelat en el teixit associatiu. L’ús social de la llengua catalana, que incumbeix tota la societat, i la voluntat de la CAL de cercar aquesta transversalitat ha fet que l’organització obri les portes a totes les persones dels Països Catalans que tenen ganes de treballar per millorar la situació de la nostra llengua. La seva tasca va ser reconeguda per la Generalitat de Catalunya l’any 2016, quan se li va atorgar la Creu de Sant Jordi.

Així doncs, després de 25 anys de vida, la CAL s’ha convertit en una organització formada per persones i entitats distribuïdes arreu dels Països Catalans, encara que amb major pes als territoris del Principat de Catalunya i la Catalunya Nord, on al llarg d’aquests anys s’han donat conjuntures que han permès fer-hi més activitats i consolidar-hi nuclis actius. Tanmateix, la CAL segueix fidel als seus objectius d’assolir una plena implantació arreu del territori nacional, tot cercant la màxima voluntat de treballar coordinadament i teixint complicitats amb totes les entitats i organitzacions del territori.

La xarxa de la CAL està integrada per més de 500 organitzacions, entitats no lucratives, col·lectius i altres organismes que vetllen per la nostra llengua i cultura des de tots els racons del país. Algunes hi participen econòmicament, d’altres col·laboren activament en els projectes impulsats per la CAL, i totes elles són essencials per estendre l’ús social de la llengua a casa nostra.

Ajuda’ns a fer créixer la xarxa!
Constitueix un nucli de la CAL al teu barri, municipi o comarca.
Més informació

Com col·laborar

Associa’t

Existeixen diverses modalitats de pagament:

Quota regular

42€ anuals, o bé 21€ semestrals, o bé 10,5€ trimestrals

Quota reduïda

Estudiants, persones en situació d’atur i jubilats: 25€ anuals, o bé 12,5€ semestrals

Quota familiar

Per a 2 persones: 60€ anuals, o bé 30€ semestrals, o bé 15€ trimestrals

Entitats

72€ anuals o bé 36€ semestrals

Aportació

Fes una aportació puntual:

Pots fer una transferència al número de compte de la Caixa ES37 2100 4742 7902 0000 4867

(Els donatius també poden deduir-se en el moment de fer la declaració de la Renda).

Suport concret

Dóna suport econòmic a un àmbit concret:

Col·labora amb algun dels grups Xerrem

Col·labora amb algun dels grups Junts

Contribueix a estendre el projecte Xerrem_Junts al territori

Fes un donatiu a algun nucli de la CAL

Ajuda a finançar els materials didàctics dels grups de conversa

Ajuda a fer possible el Correllengua

*D’acord amb la Llei 21/2001, com a donants d’una entitat que té per finalitat el foment de la llengua catalana, les persones associades a la CAL poden deduir part de la quota anual en el moment de fer la declaració de la Renda.
Fes-te’n voluntari

Fes-te’n voluntari

Participa en algun dels projectes de la CAL.
Ajuda’ns a fer viva la flama de la llengua!

Més informació

Dossiers de transparència

Dossier ’20 anys fent viva la flama de la llengua’

Memòria d’activitats 2020
Memòria d’activitats 2019
Memòria d’activitats 2018
Memòria d’activitats 2017

Memòria d’activitats 2016

Memòria d’activitats 2015
Memòria d’activitats 2014
Estatuts
Política de privacitat

Balanç situació econòmica 2019 – L’article 322.15 de la Llei 4/2008, de 24 d’abril, estableix que les associacions declarades d’utilitat pública, les que rebin periòdicament subvencions o altres ajuts econòmics de les administracions públiques i les que recorrin a la captació pública de fons com a mitjà de finançament de llurs activitats han d’elaborar en tots els casos els comptes anuals i fer-los accessibles al públic.