Prop de 5.000 persones clouen el Correllengua 2015

Publicat el 09 de novembre 2015

Reivindicació i festa es fusionen a la Diada de la Catalunya Nord

El Correllengua 2015 ha visitat prop de 140 indrets del territori

Una vintena d’entitats de defensa de la llengua i més de 170 ajuntaments i consells comarcals han donat suport al Correllengua 2015

Aquest dissabte s’ha tancat oficialment la dinovena edició del Correllengua amb la tradicional diada a Perpinyà, coincidint amb la commemoració del Tractat dels Pirineus que va escapçar la nació catalana el 1659. Prop de 5.000 persones vingudes d’arreu dels Països Catalans s’han reunit a la capital del Rosselló en aquesta jornada festiva, que enguany també ha tingut un fort component reivindicatiu. Sota el lema “Sem Catalunya Nord, volem un estatut” les entitats de la Catalunya Nord ham reclamat l’establiment d’un Estatut propi que reconegui explícitament i de manera efectiva l’oficialitat del català i el reconeixement de les arrels polítiques i culturals catalanes.

Com és habitual, la diada s’ha iniciat amb la tradicional manifestació festiva que ha partit de la plaça de Catalunya a les 4 de la tarda. Dues hores més tard, al Castellet s’ha donat pas als parlaments i a la lectura del Manifest, com a preàmbul de la popular marxa de torxes pels carrers del casc antic. Tot seguit, la Casa Musical ha acollit els concerts dels grups Ghetto Studio (Catalunya Nord), Mauresca (Occitània) i Feliu Ventura i el Xerramequ amb els Aborígens (País Valencià).

Un any més, aquest esdeveniment ha estat una iniciativa conjunta de les organitzacions nord-catalanes i la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL).

El Correllengua 2015
Coincidint amb el vintè aniversari del seu comiat, la CAL ha dedicat el Correllengua 2015 a una de les figures més versàtils del país: el poeta, músic i actor Ovidi Montllor. Els darrers mesos el moviment ha aglutinat centenars d’actes en record a la seva obra, el seu compromís amb el país i la seva qualitat humana.

La CAL ha coordinat l’organització dels actes conjuntament amb Som Països Catalans i la xarxa de Casals i Ateneus dels Països Catalans. D’aquesta manera, moltes de les activitats del Correllengua s’han emmarcat dins la campanya ‘Festa Ovidi Montllor, 20 anys de vacances’, i s’han sumat a la crida iniciada pel cantautor Feliu Ventura.

Enguany, i amb xifres encara provisionals, el Correllengua 2015 s’ha passejat per prop de 140 pobles, ciutats i barris del Principat, Andorra i la Catalunya Nord, i molts més al País Valencià, una xifra molt propera a la d’altres anys. A més, ha comptat amb l’adhesió de 21 entitats que treballen per a la defensa i la promoció de la llengua arreu de les terres de parla catalana, i també amb el suport explícit de més de 170 ajuntaments i consells comarcals, una xifra mai assolida fins ara i que dóna fe de la vitalitat i implantació del moviment.

Des de fa 19 anys, el Correllengua treballa per a la difusió de l’ús de la llengua i la promoció de la cultura popular de les terres de parla catalana des d’una aposta lúdica, festiva, participativa i transversal. La CAL és una de les principals entitats que promocionen el moviment, especialment al Principat i a la Catalunya Nord.

20151107 final Correllengua Perpinyà 164

20151107 final Correllengua Perpinyà 157

20151107 final Correllengua Perpinyà 141

 

20151107-final-Correllengua-Perpinyà-150

20151107-final-Correllengua-Perpinyà-347

Visualitza més imatges de la jornada

Llegeix el parlament que va fer en Pep Ribas, president de la CAL, un cop acabada la manifestació