Tret de sortida al Correllengua 2017

Publicat el 03 de juliol 2017

Aquest cap de setmana s’han celebrat els actes d’inici de la 21a edició del Correllengua, enguany dedicat a la il·lustradora i narradora de contes infantils Lola Anglada. El poble que ha acollit l’inici del moviment ha estat Tiana, municipi on Lola Anglada va passar molts estius i on va viure gran part de la seva vida.

El divendres 30 de juny al vespre es va dur a terme el primer acte d’inici a la Sala La Punxa del Casal de Tiana. Aquest esdeveniment va donar el tret de sortida al Correllengua 2017 tot creant un espai de reflexió i debat al voltant de la figura i l’obra de Lola Anglada.

La vetllada va començar amb la benvinguda d’Esther Pujol i Rosa Funtané, alcaldesses de Tiana i Montgat. A continuació, Núria Rius Vernet i Teresa Sanz Coll, autores del recull de memòries de Lola Anglada, van fer una xerrada en homenatge a l’artista. També es va estrenar el reportatge editat i produït per la CAL “Lola Anglada: art, resistència i compromís” que, fins ara, és l’únic audiovisual que parla sobre la il·lustradora. D’aquesta manera, els assistents a l’acte van poder conèixer la vessant més compromesa amb el país de l’artista.

El segon dia de celebració, el dissabte 1 de juliol, va tenir un caràcter més festiu i reivindicatiu. Durant tota la jornada es van celebrar diverses activitats al voltant de la figura de Lola Anglada a diferents punts de Tiana.

Durant el matí, es va dur a terme una ruta guiada pel patrimoni arquitectònic del poble i un vermut a la plaça de la Vila seguit d’un dinar de germanor al Casal de Tiana.

A la tarda, els espectacles adreçats als més petits van agafar protagonisme. Els capgrossos inspirats en els personatges dels contes de Lola Anglada van sortir al carrer en un espectacle itinerant a càrrec del grup ‘El Taller de Can Boter’, amb la col·laboració dels Tabalers de Tiana, l’Agrupació Artística el Casal i la Societat Recreativa Nou Pins. A continuació, es va muntar un trencaclosques gegant dels Països Catalans a la plaça de la Vila. Després, el grup Pedagogia de l’Espectacle de la Fundació Torre del Palau va representar una adaptació teatral de “El més petit de tots”, el conte que Lola Anglada va escriure i il·lustrar per simbolitzar la lluita antifeixista del catalanisme popular durant la Guerra Civil. 

Finalment, al vespre, els actes es van concentrar als Jardins de Lola Anglada on es va dur a terme la tradicional encesa de la Flama del Correllengua i l’actor Miquel Gelabert va llegir el Manifest, enguany redactat per l’escriptora i periodista Núria Cadenes.

La nota artística la van posar Jaume Calatayud i Vicente Monera, col·laboradors habituals del moviment, que van interpretar l’espectacle poeticomusical “El traç del talent, el color de la volença”, una composició que recorre la biografia i l’obra de Lola Anglada. A més, la Societat Coral Joventut Tianenca va actuar conjuntament amb la Coral del Centre Recreatiu i Cultural de Montgat en un concert en homenatge a l’artista.

L’acte va comptar amb la presència del Sr. Josep Maria Vall, assessor de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona; de la Sra. Montserrat Nadal, cap del Servei de l’Ús del Català de la Generalitat de Catalunya; de la Sra. Marta Guàrdia, regidora de Joventut de Tiana; i el Sr. Jordi Chimisanas, regidor de Cultura i Joventut  de Montgat.

Les fotografies dels actes d’inici les podeu trobar a la galeria d’imatges del web. A continuació podeu veure’n una selecció:

0107 Correllengua Tiana 18

El dia 30 de juny al vespre es va dur a terme un acte de debat i reflexió al voltant de la figura de Lola Anglada al Casal de Tiana.

0107 Correllengua Tiana 20

Núria Rius Vernet i Teresa Sanz Coll, autores del recull de memòries de Lola Anglada, van fer una xerrada en homenatge a l’artista.

0107 Correllengua Tiana 15

El dia 1 de juliol al matí es va dur a terme una ruta guiada pel patrimoni arquitectònic de Tiana.

0107 Correllengua Tiana 01

El capgròs de “El més petit de tots” a l’espectacle itinerant que es va dur a terme el dia 1 a la tarda.

0107 Correllengua Tiana 04

El trencaclosques gegant dels Països Catalans.

0107 Correllengua Tiana 05

El grup Pedagogia de l’Espectacle de la Fundació Torre del Palau representant una adaptació teatral del conte de Lola Anglada “El més petit de tots”.

0107 Correllengua Tiana 10

L’acte final es va dur a terme als Jardins de Lola Anglada.

0107 Correllengua Tiana 11

El moment més simbòlic dels actes d’inici va ser l’encesa de la Flama del Correllengua i la lectura del Manifest.

0107 Correllengua Tiana 13

Jaume Calatayud i Vicente Monera van tancar l’acte amb un espectacle poeticomusical sobre Lola Anglada.

0107 Correllengua Tiana 08