Jordi Fusté
Informació publicada a la plataforma digital www.el3.cata
El Correllengua d’enguany, que va omplir dissabte al matí la plaça de Sants. va anar dedicada al 125è aniversari del naixement de la narradora infantil i dibuixant catalana, Lola Anglada.
Sants, Hostafrancs i la Bordeta van viure un cap de setmana ple de llengua, cultura i llibertat amb la 21a edició del Correllengua als nostres barris. La iniciativa popular, impulsada per més d’una quinzena d’entitats, va tornar a defensar la llengua catalana i la seva unitat. Finalment la major part de les activitats es van concentrar al matí i migdia de dissabte a la plaça de Sants, perquè després de dinar tothom que volgués, pogués participar en la manifestació convocada a Barcelona durant la tarda.
L’edició d’enguany va anar dedicada al 125è aniversari del naixement de la narradora infantil i dibuixant catalana, Lola Anglada, per bé que l’actualitat política i social que viu el país va marcar el contingut de la proposta festiva i reivindicativa, amb moltes mostres de suport a Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, demanant el seu alliberament.
La jornada matinal va començar amb el so de la traca de la Colla de Diables i Tabalers de Sants. Tothom va esmorzar xocolata desfeta que es va repartir, i els més petits van divertir-se amb les activitats que va organitzar l’Esplai Espurna. Més tard, el Col·lectiu d’Artistes de Sants va dibuixar amb pintures, mentre desenes de puntaires van mostrar l’art de les puntes de coixí. També es va escoltar poesia patriòtica, cants populars amb les corals del barri i contes infantils. Abans del dinar popular, va haver una ballada dels Gegants de Sants i els Castellers de Sants van aixecar un pilar. A la nit, a les Cotxeres de Sants es va celebrar un concert amb el grup CatFolkin, Icarians i el Concurs Micro Obert de rap i hip-hop.
El manifest del Correllengua d’enguany, escrit per Núria Cadenas, va començar amb aquests quatre mots esperançadors: “Hem resistit, ara avancem”. Oleguer Forcades de Sants 3 Ràdio va ser l’encarregat de llegir el text reivindicatiu, en el que es definia la llengua com “el fil que ens uneix amb la història i ens situa al món amb gest propi, és l’eina més bella, més senzilla i clara per sumar noves veus i matisos i colors al conjunt humà que ens definim com a poble…” També es va destacar “la qualitat vertebradora” de la llengua catalana i dels “atacs furibunds i turbulències” que han volgut eliminar-la, al llarg de la història: “Ens l’han ridiculitzada, ens l’han prohibida, l’han amagat, insultat i amagat”. Tot i això, Forcades deia: “hem resistit contra tot pronòstic” i “ara és l’hora d’avançar”.
Per la seva banda, la cantatriu santsenca, Núria Feliu, va denunciar la persecució de la llengua catalana, “ha estat prohibida, ignorada i actualment tolerada amb llibertat vigilada”. També va recordar que el dia 1 ‘d’octubre, una majoria incontestable vam dictaminar que volem un estat propi on tots els drets lingüístics hi siguin preservats”. I va acabar amb la lectura del poema “No passareu” de l’Apel·les Mestres.
Un dia abans, divendres al vespre, va presentar-se el Correllengua a la Cooperativa Abacus d’Hostafrancs, on la presidenta del Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, Lluïsa Erill, va demanar que “enguany hem d’estar més units que mai, defensant la nostra cultura, la nostra llengua i la nostra terra”. En honor a Anglada, Pep Ribas, president de la CAL va assegurar que “molta gent creu que lluitar és agafar una arma, però lluitar és unir-se per defensar una idea”. També va actuar el Cor Jove de la Coral Sant Medir, es van lliurar els premis de la 9a edició del Concurs de Cartells del Correllengua i es van recitar fragments de les memòries de Lola Anglada amb música de fons.