La CAL va ser present a la Diada de la Catalunya Nord

Publicat el 09 de novembre 2021

Més de 2.000 persones, convocades pel Col·lectiu 7 de novembre, es van manifestar pel centre de Perpinyà el passat dissabte, Diada de la Catalunya Nord, sota el lema “Esborrem el Tractat dels Pirineus”. Un any més, la CAL va ser-hi present per fer costat als nostres compatriotes i per celebrar el final del Correllengua 2021.

La manifestació va discórrer des de la plaça de Catalunya fins a la part posterior del Castellet. En passar per davant de l’Ajuntament, els manifestants van empaperar la façana amb estelades. L’acció ha estat la resposta a la decisió de l’alcalde de la ciutat, Louis Aliot, del partit ultra Reagrupament Nacional, de prohibir el desplegament de l’estelada al Castellet. L’Ajuntament també va impedir ocupar les places Verdun i Victòria, així com poder-hi instal·lar una tarima i un punt de llum i de sonorització per l’acte final. Així doncs, els organitzadors van haver d’instal·lar-hi un generador. Cal recordar que el mateix alcalde va impedir la compra del monestir de Santa Clara per part de l’escola en català, La Bressola, on hi volia ubicar el liceu, el seu centre de secundària i batxillerat.

El president de la CAL, Jaume Marfany, a la capçalera de la manifestació amb representants d’altres entitats en favor de la llengua i la cultura catalanes

 

Al final de la manifestació es va reproduir l’empaperament d’estelades, aquest cop a la façana del Castellet, i els organitzadors van projectar una gran estelada a la façana posterior de l’emblemàtic edifici.

En els parlaments, Guillem Dalmau, del Col·lectiu 7 de novembre, va protestar contra la decisió “unilateral” de l’executiu francès de tancar cinc passos transfronterers, almenys fins l’abril de l’any vinent: “És una vergonya que es posi al mateix sac el terrorisme i la pobra gent que viu en aquests pobles. Reclamem que s’obrin les fronteres. Així mateix, va criticar durament el govern Macron per haver tombat la llei que protegeix les llengües minoritzades, com el català, el basc o l’occità.

El president de la CAL, Jaume Marfany, va destacar el lema del Correllengua Llengua, cultura i llibertat: “Tres conceptes que són els primers a abatre quan l’enemic et vol assimilar i eliminar. Sense llengua no hi ha cultura, i sense llengua i cultura no hi ha nació a independitzar”.

També va remarcar la feina extraordinària que es fa des del Nord: “Llengua, cultura i llibertat. I la lluita continua…. al sud i al nord. Aquí, amb multitud d’associacions i entitats com La Bressola, ràdio Arrels, l’associació Arrels, l’APLEC (Associació per a l’ensenyament del català), la Federació per a la Defensa de la Llengua i de la Cultura Catalanes, Aire Nou de Bao… i molts altres. Amb persones com l’enyorat Josep de Calasssanç i Serra, Hervé Pi, Pere Manzanares, Ramon Jordi Faura, Miquela Valls, Joana Serra i un llarg etcètera.”

El seu parlament va finalitzar amb la llegenda de Hamlet, el drac del Riberal, que va escriure fa anys el “Cala”. La podeu trobar aquí: https://airenou.cat/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=3&Itemid=14