xerrem junts

“xerrem junts”, una iniciativa de foment de l’ús social del català duta a terme per persones voluntàries

 

–En què consisteix?

–El projecte xerrem junts promou la creació d’espais socials de trobada i comunicació de persones adultes en català, uns espais on es troben setmanalment i durant un temps indefinit persones que volen practicar oralment el català amb persones que col·laboren per fer-ho realitat.

–Què s’hi fa en aquests espais?

–Immergir-se en el català mitjançant la conversa col·loquial; els assistents tenen ocasió d’intervenir força en català i rebre les ajudes que els calgui per fer-ho amb eficàcia i correcció.

–Quin tipus de destinataris atén?

–Persones que viuen en zones amb baix nivell d’ús del català, que no accedeixen a l’educació formal per motius diversos o que hi accedeixen però necessiten entorns d’ús per practicar-lo.

–Hi ha diferents graus de necessitat?

–Sí. Per això hi ha tres propostes bàsiques: el projecte “junts” per a persones que parteixen d’un desconeixement absolut del català, el projecte “junts avançat” per a les que tenen suficient comprensió però no l’han parlat mai i el projecte “xerrem” per a les que ja el parlen però tenen mancances de fluïdesa o de bagatge lingüístic.

–En quins llocs es duen a terme?

–Dins d’equipaments de col·lectius, entitats o organitzacions que consideren que el projecte comparteix els objectius socials, lingüístics i nacionals que els mouen i que se’l fan seu col·laborant-hi quant a la creació, difusió i seguiment.

–Alguns exemples de punts on es duu a terme el projecte?

AMPA d’escoles, ateneus, biblioteques, centres cívics, entitats de suport a persones amb necessitats específiques, comunitats religioses, sindicats, associacions del veïnat, esplais, etc.

–Com és la gestió del voluntariat?

–El grup gestor del projecte cerca persones voluntàries juntament amb les entitats col·laboradores, les forma, les acompanya a l’inici dels grups i en fa un seguiment mitjançant visites, trobades i sessions de formació contínua.

–Tenen recursos, els voluntaris, per dur a terme l’activitat?

–Sí. Hi ha manuals i guies amb contingut força extens i vari per a cada tipologia de grup.

–Poden concórrer, en un mateix grup, persones de perfil diferent?

–Sí, però cal que hi hagi guies per a cada subgrup; inicien la sessió tots plegats i acte seguit s’agrupen per grau de domini de català amb la persona voluntària corresponent, que aporta el material i la metodologia pròpia del perfil.

–Què cal fer per ser voluntari o voluntària? I per allotjar un grup de conversa?

–Posar-se en contacte amb el grup motor al telèfon 93 415 90 02 o al correu junts@cal.cat.

–Si vull assistir a una trobada, què he de fer?

–Podeu escriure a xerrem@cal.cat o trucar al 934 159 002, o podeu consultar directament l’apartat ‘on es fa’ d’aquesta mateixa pàgina, escollir a quin grup es vol assistir i presentar-vos-hi.

–Quins beneficis socials i personals reporta el projecte?

–A més de la millora en competència oral bàsica de català, amb el projecte es fomenta i s’obté cohesió social, coneixement i estima del país, diàleg intercultural, reforçament de l’entitat acollidora i apoderament personal.

 


Si vols conèixer alguna de les tres propostes metodològiques del projecte, clica en els enllaços següents:

 

xerrem
junts avançat
junts

 


Modalitats
“junts” en entorns educatius

A travéjunts 3s de la metodologia junts, les famílies nouvingudes que fa poc que han arribat a Catalunya i es troben en una situació de desconeixement de  la llengua tenen la possibilitat de participar d’espais de parla catalana dins la comunitat educativa dels fills.

Aquest fet, més enllà de la iniciació al català, facilita que les mares i els pares estiguin implicats en l’entorn educatiu dels fills i tinguin contacte directe amb altres famílies i persones amb qui comparteixen l’espai. És una manera de treballar per l’èxit dels alumnes, ja que amb el suport i la participació de les famílies l’èxit escolar dels infants es fa més plausible.

La difusió del projecte en aquest entorn és molt directa i fàcil pel contacte immediat de la direcció de l’escola i de l’AMPA amb les mares i pares.


“xerrem” de llibres

Xerrem de Llibres2

L’Associació Lectura Fàcil (ALF) i la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) sumen esforços a favor de l’ús del català i el foment de la lectura amb el projecte xerrem de llibres.

Es tracta de fer trobades en què la conversa gira entorn d’un llibre determinat, de manera que es fomenta l’ús de la llengua i la lectura alhora.

En aquests moments, hi ha materials didàctics de llibres de lectura fàcil com L’aigua del Rif, de Montse Flores, Trampa de foc, de Núria Martí i Marcus Marc i la ruta del coltan, de Núria Climent Codina, però es té previst ampliar el repertori.

 


Els protagonistes

Els xerraires

Et convidem a conèixer els protagonistes del xerrem junts”, els xerraires. Són totes aquelles persones que s’animen a fer que el català també sigui la seva llengua a través dels grups de conversa. Fes clic aquí per saber quina ha estat la seva experiència.

Els guies 

Els guies són totes aquelles persones voluntàries que en el seu temps lliure condueixen els grups de conversa en català, s’encarreguen de promoure el diàleg i ajuden les persones que assisteixen a les trobades a millorar l’expressió i la comprensió oral de l’idioma. Fes clic aquí per saber com viuen el voluntariat i què és per a elles el “xerrem junts”.


Memòria d’activitats 2018

Podeu consultar la memòria d’actuacions de 2017 del “xerrem junts” pitjant aquí. A més, a l’apartat de ‘materials’ d’aquesta mateixa pàgina hi podeu trobar els manuals pedagògics del projecte.

 • dav

  Nou grup del ‘xerrem junts’ a l’Hospitalet de Llobregat

  Aquest passat dilluns, 10 de desembre, van començar les sessions del grup de conversa que s’ha constituït a l’Hospitalet de Llobregat en el marc del projecte ‘xerrem junts’. El grup, que de moment compta amb una desena de persones, s’ha obert a la seu que Punt Òmnia té al barri...

 • 222

  El grup de Torre Romeu torna als escenaris amb ‘Xerrem 2’

  Fa un any i mig, el grup del ‘xerrem junts’ del Centre Cultural Torre Romeu, de Sabadell, va incorporar entre les seves activitats un representació teatral. La proposta es va iniciar amb l’obra “Xerrem sempre amb humor”, estrenada el març de 2017 amb un èxit esclatant entre el públic. Fruit...

 • IMG-20181120-WA0007

  El grup de conversa de Magòria continua amb les descobertes a peu

  Dins del projecte ‘xerrem junts’, alguns grups inclouen activitats paral·leles que ajuden a cohesionar els participants i desvetllar-los realitats de les quals prèviament han parlat en les sessions. Amb aquest propòsit, el grup de conversa creat a Magòria va organitzar a finals d’octubre una caminada per la serra de Collserola,...

 • xerrem junts

  Moltes tardes compartides

  Escrit d’agraïment als voluntaris dels grups del Xerrem. 20/6/18  Marina Alonso Blanco, xerraire d’un grup Xerrem Un grup de Xerrem ens reunim per això, per parlar de moltes coses, per explicar una mica de tot, i, d’aquestes tardes de dijous surten aquestes paraules. Les persones que guien els grups, com tots sabeu,...

 • Imatge xj

  Més de 1.000 persones participen en els grups de conversa del “xerrem junts” aquest curs

  Segons l’estudi de valoració que ha realitzat l’Equip Gestor del “xerrem junts” per tancar el curs, des d’octubre del 2017 fins al mes de juny del 2018, més de 1.000 persones han participat en les sessions de conversa en català que impulsa la CAL i, d’acord amb les previsions de...

 • IMG_5528

  Prop de 130 persones assisteixen al Sopar del xerrem junts

  Divendres passat vam organitzar el Sopar de fi de curs del “xerrem junts” per agrair i homenatjar als guies i xerraires que fan possible aquest projecte. Va ser un èxit d’assistència i una bona oportunitat per compartir experiències a través d’una jornada festiva que va comptar amb un concurs d’endevinalles...

 • xerrem junts

  Obrim finestres

  Comptar amb un espai on les persones voluntàries de la CAL puguem explicar experiències que després de la pràctica ens adonem que han estat profitoses i han agradat als xerraires, és un encert. Aquest mitjà ens pot permetre aprofitar idees d’altri i enriquir-nos mútuament. Les guies de la Casa del...

 • IMG-20180523-WA0000

  La CAL organitza la jornada ‘Camins cap a la cohesió social’ amb la col·laboració de l’Espai Jove La Fontana

  El dimarts 22 de maig va tenir lloc a l’Espai Jove la Fontana la jornada ‘Camins cap a la cohesió social’, una activitat participativa que promovia una reflexió al voltant de la llengua i la cohesió. Des d’un enfocament pràctic i dinàmic, la jornada va ser una bona oportunitat per compartir...

 • IMAG0184

  Microhistòries a cor obert

  Òmnium Sants-Montjuïc, com a partícip en la conducció de grups “xerrem junts” al barri, ha tingut la iniciativa de recollir els microrelats orals fets als anys 2016 i 2017 pels xerraires dels grups de la CAL, de transcriure’ls i de publicar-los en una edició de paper. N’ha resultat una obra...

 • Dossier xerrem junts v5.pub (solo lectura)

  El projecte “xerrem junts”, objecte d’estudi d’un treball de fi de màster

  El “xerrem junts” ha estat objecte d’estudi d’un treball universitari dedicat a determinar els factors motivacionals i actitudinals que presenten els xerraires, els participants dels grups de conversa. L’autor del treball de fi de màster és Claudio Huilcaleo, antic xerraire i estudiant del Màster de Recerca en Didàctica de la...

 • 3V7A5651

  La CAL celebra el 10è aniversari del projecte xerrem junts

  Dissabte passat va tenir lloc a la Sala Cotxeres del Palau Robert la jornada “xerrem junts pel foment de l’ús del català” amb motiu dels deu anys d’aquesta iniciativa social de foment de la llengua catalana. A l’acte, van assistir-hi més de cent vint persones entre voluntaris, xerraires, agents promotors,...

 • Jordi Esteban (pedagog)

  El projecte xerrem junts, presentat en societat

  Ahir vaig conduir l’acte de presentació del projecte “xerrem junts” de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua catalana, la CAL, amb motiu dels deu anys d’impuls d’aquesta iniciativa social de foment d’ús del català. Amb presències significatives, amb contingut intens del primer al darrer minut, i, així ho espero, amb...

 • jornada 17 de març destacat

  Jornada de celebració dels 10 anys del projecte “xerrem junts”

  Ara fa deu anys naixia el “xerrem junts” com a projecte de la CAL, la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana. Es duia a terme per primer cop l’experiència d’un grup de conversa en català portat per persones voluntàries i guiat amb propostes de comunicació basades en la força que...

 • 3V7A4739

  Primer aplec de guies del projecte “xerrem junts”

  El passat dissabte 3 de febrer, a la sala d’actes de les Cotxeres de Sants, va tenir lloc el primer aplec de guies del projecte “xerrem junts”. Jordi Esteban, director de la CAL, ha valorat la jornada en el següent text: Prop de quaranta persones ens hi hem trobat com a...

 • 3V7A4864

  Més de 1.400 persones participen en el projecte “xerrem junts” durant el 2017

  El projecte “xerrem junts” continua creixent. Després de realitzar un estudi sobre el projecte, recollit a la memòria d’actuacions del 2017, tanquem l’any amb una valoració molt bona. Durant el 2017, més de 1.400 persones han participat en els 162 grups de conversa en català que s’han organitzat en el marc...

 • Jordi Esteban (pedagog)

  “xerrem junts”, una oportunitat d’adquisició lingüística

  Hi ha moltes persones a Catalunya que, d’una manera o altra, expressen tres voluntats d’acostament a la llengua catalana referides a l’ús social oral: entendre qui la parla, ser acompanyat en començar a parlar-la, i millorar en fluïdesa i bagatge.  Tres desigs corresponents a tres perfils de persones: les que...

 • Jordi Esteban (pedagog)

  El “xerrem junts”, un projecte d’apoderament personal

  L’autora americana Sherry Turkle, en la seva investigació sobre la conversa[i] explica com decauen perillosament els col·loquis cara a cara a la nostra societat en aquest temps de pantalles d’ordinador, de televisió i, sobretot, de mòbils. Assegura que la gent, en no conversar, perd empatia amb els que l’envolten, cosa...

 • imatge xerrem junts

  T’animes a dinamitzar grups de conversa en català?

  La CAL busca persones voluntàries per dinamitzar les trobades de conversa en català del “xerrem junts”. Es tracta d’acompanyar les persones que desconeixen l’idioma o l’estan aprenent a partir d’un treball didàctic basat en la conversa. A finals del mes de gener, l’entitat organitzarà dues sessions de formació per a...

 • 20171220_113958 (002)

  L’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro promou el projecte “xerrem junts” al municipi

  L’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro i la CAL signen un acord de col·laboració per portar a terme el projecte “xerrem junts” al municipi. La proposta va ser presentada el passat 12 de setembre al ple de l’Ajuntament i va ser aprovada per unanimitat. Les trobades de conversa en català es...

 • Calendari "xerrem junts" 2017-2018

  El calendari de paret del “xerrem junts”

  Aquest curs 2017-2018, la CAL ha elaborat un calendari de paret per ajudar al finançament del “xerrem junts”· Es tracta d’un material amb imatges que mostren referents de catalanitat i amb les dates festives més importants relacionades amb el país. A més, també conté refranys o dites típiques de cada...

 • Els guies web

  Els guies del “xerrem junts”

  Els guies del “xerrem junts” són totes aquelles persones voluntàries que en el seu temps lliure condueixen els grups de conversa en català, s’encarreguen de promoure el diàleg i ajuden les persones que assisteixen a les trobades a millorar l’expressió i la comprensió oral de l’idioma. Aquestes persones també són...

 • Jordi Esteban (pedagog)

  ‘Sempre, amb humor, xerrem’, una activitat del Centre Cultural de Torre-romeu

  Ja fa mesos que el Centre Cultural de Torre-romeu està fent un periple per terres catalanes per presentar una obra teatral, una sèrie d’esquetxos anomenada Sempre, amb humor, xerrem, amb un èxit contundent. L’esdeveniment escènic té un caire força interessant: el duu a terme un grup de veïns del barri...

 • ClL9L5tWIAACFtH

  Arriba el final de curs, arriba el sopar del “xerrem junts”

  Un any més, la CAL organitza el sopar de final de curs del “xerrem junts” per als guies, xerraires i totes aquelles persones que fan que aquest projecte sigui possible. Es tracta de passar una vetllada divertida i amigable entre els companys del projecte per poder compartir experiències i acomiadar...

 • IMG_20170506_192220

  Els grups del “xerrem junts” de Sants van a Bellmunt del Priorat

  El passat dissabte dia 6 de maig els grups del “xerrem junts” del barri de Sants de Barcelona van fer una sortida a Bellmunt del Priorat. A continuació, es pot llegir un relat que ha escrit en Saoka Kingolo, agent dinamitzador del projecte i membre de l’equip gestor. RELAT D’UNA...

 • AGENDA 2017 VEU 650X358_2

  El “xerrem junts” col·labora amb el projecte “A Tota Veu”

  Un any més arriba el projecte impulsat per Òmnium Cultural “A Tota Veu”, una lectura pública de poesia organitzada arreu del territori català pels volts de Sant Jordi. Durant l’activitat parelles de persones, on una d’elles té com a llengua pròpia el català i l’altra una llengua diferent, llegeixen poemes...

 • Formació antirumors

  Els voluntaris i voluntàries del “xerrem junts” fan una sessió de formació antirumors

  Aquest dimecres, dia 22 de febrer, hem organitzat una càpsula formativa amb els voluntaris i voluntàries dels projectes “xerrem” i “junts”. L’objectiu principal ha estat desmuntar els rumors i prejudicis que tots i totes tenim. En aquesta formació, que forma part del Catàleg d’activitats antirumors de l’Ajuntament de Barcelona, hem...

 • Noies xerrant

  Alumnes de màster fan pràctiques al “xerrem junts”

  El Màster de Formació de Professorat de Català per a Persones Adultes que imparteix el personal docent de la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat de Vic (UVic) ofereix la possibilitat als alumnes de fer pràctiques en els programes que organitza la CAL “xerrem” i “junts”. Les pràctiques consisteixen...

 • imatge-memoria-dactuacions-xerrem-junts-2016

  Prop de 1.300 persones participen en els grups de conversa del “xerrem junts” durant el 2016

  Els projectes “xerrem” i “junts” de la CAL han clos un 2016 amb molta feina feta. Després de realitzar un estudi, recollit a la memòria d’actuacions del 2016, tanquem l’any amb una valoració molt bona. Amb el poc temps que fa que les experiències s’apliquen, el nombre de punts d’acció...

 • xerrem-dissabte-grup-ucrainesos

  “Jo aprenc català i el meu fill, ucraïnès”

  L’associació d’ucraïnesos a Catalunya Txervona Kalyna i la CAL treballen braç a braç per fomentar l’intercanvi cultural a l’Escola Lluís Vives de Barcelona. Nataliya Prots és una dona d’origen ucraïnès, casada amb un home català i amb tres fills, dos bessons i una nena. A casa parlen català i castellà...

 • Protagonistes (21)

  Els protagonistes del “xerrem junts”

  Els protagonistes dels projectes “xerrem” i “junts” són totes aquelles persones que s’animen a fer que el català també sigui la seva llengua. Vols saber quina ha estat la seva experiència als grups? Nosaltres hem parlat amb ells i al llarg de les següents setmanes els coneixereu. Us explicaran com...

 • Jornada formativa xerrem de llibres

  Suma d’esforços a favor de l’ús del català i el foment de la lectura amb el projecte “Xerrem de llibres”

  El passat 18 de novembre, la CAL, juntament amb L’Associació Lectura Fàcil (AFL), va organitzar la jornada formativa Xerrem de llibres en Lectura Fàcil. L’objectiu de la trobada va ser presentar el projecte “Xerrem de llibres” com una suma d’esforços per part de les dues associacions per fomentar l’ús del...

 • L’associació ACATHI premia dues voluntàries del projecte xerrem junts

  El passat dissabte 1 d’octubre dues voluntàries del projecte xerrem junts han rebut el premi d’atenció a la diversitat de l’Associació Catalana per la Integració d’Homosexuals, Bisexuals i Transexuals Immigrants (ACATHI), que tenen per objectiu donar a conèixer a la societat la realitat de les persones del col·lectiu LGTBI en...

 • Diapositiva1

  Resultats de les valoracions de grups Xerrem_Junts de juny de 2016

  Presentem el document que recull la valoració que els mateixos guies del Xerrem_Junts han fet del seu grup i del projecte en general per a l’any 2016, de gener a juny. Es tracta d’un recull quantitatiu i qualitatiu de l’experiència de l’activitat a cada punt d’execució. La suma de cadascuna...

 • 20160617_211205

  El Xerrem_Junts celebra el final de curs amb activitats lingüístiques i creatives

  Voluntaris i xerraires de diversos grups de conversa de la ciutat i d’altres indrets es van trobar el passat 17 de juny per acomiadar el final de curs amb el tradicional sopar de germanor. Aquest any la trobada va començar amb el repte de participar al concurs d’endevinalles que penjaven...

 • 27632390691_4ba4601ee4_h

  El Xerrem_Junts, una de les iniciatives de l’Àgora d’experiències del V Congrés del Tercer Sector Social

  Sota el tema “Créixer socialment”, el 14, 15 i 16 de juny ha tingut lloc el V Congrés del Tercer Sector Social, on un conjunt d’entitats i persones han compartit espais de reflexió, coneixement i bones pràctiques i temes d’interès en els àmbits de la innovació en la intervenció social i...

 • IMG_20150619_211016

  Fi de curs del projecte Xerrem_Junts

  Per acomiadar el curs, el divendres 19 de juny es va celebrar el ja clàssic sopar de juny al Casinet d’Hostafrancs de Barcelona. Entre guies i xerraires del projectes, ens vam reunir més de 120 persones. A sota d’aquestes línies, diverses fotografies del sopar, dels parlaments i del lliurament de premis...

 • Imatge del sopar de fi de curs del curs 2013-2014

  El Xerrem_Junts tanca el curs amb un sopar de germanor

  Un any més, el projecte Xerrem_Junts clourà el curs amb un sopar que aplegarà els voluntaris i els assistents als grups de conversa. L’esdeveniment serà el divendres 19 de juny, a partir de 2/4 de 9 del vespre al Casinet d’Hostafrancs de Barcelona (c. Rector Triadó, 53). Aquest any es farà...

 • CFtHoVTWoAAdAaf

  Augmenten les sinergies del Xerrem_Junts amb les entitats de Sants

  Òmnium Cultural de Sants ha organitzat una sortida cultural a Igualada per a guies i xerraires dels projectes Xerrem_Junts de la CAL, alguns dels quals allotja aquesta entitat. En definitiva, el resultat d’unes sinergies i d’un treball de doble direcció al servei de la llengua, la cultura, la cohesió social i...

 • Sense títol

  Estreta col·laboració a Sabadell entre el CPNL i la CAL amb el projecte Xerrem_Junts

  Fruit de l’estreta col·laboració entre el CPNL i la CAL, actualment a Sabadell hi ha 7 grups de conversa de diferents nivells en funcionament. La coordinació d’aquests grups la duu a terme la Lídia Coll, dinamitzadora del CNL de Sabadell, gràcies a la qual el projecte és ben viu a la...

 • Xerrem i Junts als centres penitenciaris

  Ja és el segon any que es duu a terme un grup Junts i un grup Xerrem al Centre de Formació d’Adults Víctor Català del Centre Penitenciari Brians 2. L’interès dels xerraires que hi acudeixen sorgeix de diferents factors: de l’oportunitat de complementar les classes de català per adquirir més competència oral amb la...

junts

Persones sense capacitat de comprendre interlocutors catalanoparlants en converses de contacte i relació social.

junts avançat

Persones amb capacitat de comprendre converses bàsiques en català, però sense capacitat d’expressar-s’hi.

xerrem

Persones amb capacitat de mantenir converses de relació social amb interlocutors catalanoparlants.