Xerrem Amèrica: el Xerrem Junts arriba a Amèrica Llatina

Publicat el 16 de febrer 2023

El 24 de gener, es va iniciar al Brasil un nou programa de converses en català. El Xerrem Amèrica, que neix com una expansió projecte Xerrem Junts, representa l’èxit de les possibilitats del món virtual i, alhora, la materialització d’una idea que aplega persones amb un interès en comú: integrar-se a la societat catalana per mitjà de la llengua.


Quines són les particularitats del Xerrem Amèrica?

Malgrat les mateixes arrels, els projectes Xerrem Junts i Xerrem Amèrica tenen diferències importants.

A diferència del Xerrem Junts, on les sessions de converses són realitzades presencial i virtualment, i van adreçades als residents a Catalunya que volen aprendre i practicar el català amb l’objectiu d’inclusió i cohesió social dels nous parlants, el Xerrem Amèrica és exclusivament virtual, i va dirigit a tots els ciutadans residents a l’Amèrica Llatina que, per diverses raons, volen aprendre o millorar la seva oralitat en català.

Com han estat constituïts els grups?
Primerament, es va dur a terme una trobada virtual entre els nous xerraires, el director del projecte Xerrem Junts (Jordi Esteban), el president de la CAL (Jaume Marfany), el president del casal català brasiler Associação Cultural Catalonia (Màrius Vendrell), la professora de català a la USP – Universidade de São Paulo – (Laura Fortesa) i els tres guies responsables dels grups de conversa (Helena Cordón, Rodrigo Alves i Sergi Blasi).

Durant la trobada, els xerraires van explicar les seves experiències amb la llengua catalana i, a partir de les seves habilitats de producció oral i de comprensió auditiva, es va arribar a una decisió sobre el destí de cadascú dels participants:

● GRUP  1: nivell inicial
● GRUP 2: nivell intermedi
● GRUP 3: nivell alt

 

Sessió del 24 de gener – grup 2 – nivell intermedi – guia: Rodrigo Alves (Roderic)

 

Sessió del 24 de gener – grup 3 – nivell alt – guia: Sergi Blasi

Com són les sessions i qui hi participa?
Un cop a la setmana (els dimarts), els xerraires i els seus respectius guies es troben, via Zoom o Jitsi Meet, per parlar dels temes quotidians, curiositats i de cultura catalana. En aquest sentit, el Xerrem Amèrica, tal com el projecte Xerrem Junts, esdevé un espai en què tothom s’ho passa bé, tot intercanviant idees, compartint experiències i, sobretot, fent-ho en català.

Per tal de dur a terme les sessions amb èxit, els guies fan servir els manuals de conversa del projecte Xerrem Junts, tot i que tinguin la llibertat de prescindir-ne quan calgui.

A hores d’ara, els participants del Xerrem Amèrica són d’origen brasiler i mexicà, però no es descarta que, pròximament, hi arribin xerraires d’altres països de l’Amèrica Llatina.