Microhistòries a cor obert

Publicat el 17 de maig 2018

Òmnium Sants-Montjuïc, com a partícip en la conducció de grups “xerrem junts” al barri, ha tingut la iniciativa de recollir els microrelats orals fets als anys 2016 i 2017 pels xerraires dels grups de la CAL, de transcriure’ls i de publicar-los en una edició de paper. N’ha resultat una obra que recull moltes experiències de vida de persones que s’interessen per millorar en l’ús del català.

Dimarts passat, dia 15 de maig, se’n va fer el lliurament als autors i a les autores dels relats en un acte on es va fer públic el reconeixement de l’esforç comunicatiu que la participació en el concurs comportava i on vam poder escoltar una mostra d’aquestes microhistòries tan carregades d’humanitat.

Jordi Esteban, director del projecte “xerrem junts”

Us donem a conèixer la introducció al llibre feta per l’equip organitzador de concurs:

Benvolguts i benvolgudes concursants dels microrelats de 2016 i 2017,

Vet aquí les transcripcions de les històries que vau explicar. Les que van guanyar i les que no, que això no hi fa res. La seu d’Òmnium Cultural de Sants ha pres la decisió de publicar-les perquè us en quedi el record i siguin l’esperó per continuar creixent en competència lingüística de català i en capacitat de mostrar les vostres experiències vitals amb paraules tan ben triades.

El fet de sentir aquestes històries, breus, denses i farcides d’humanitat ens transporta fàcilment a l’experiència de les converses que es feien abans –al camp vora del foc o a la ciutat al voltant de la taula– quan vells i joves s’anaven explicant històries. A cada història d’amor o de guerra seguia sovint un silenci, com si els que l’havien escoltat deixessin que la saba del relat els anés penetrant fins ben endins.
Hem vist els ulls de les persones que heu fet relats: brillants, oberts com finestres que deixen veure estances interiors plenes de vida, d’experiència, de dolors, d’amors. Explicar-nos històries és una cosa que ens acosta, ens apodera i ens satisfà molt més que mirar uns whatsapp o compartir un facebook. Som a l’era del contacte i la trobada de gent amb orígens, cultures i condicions ben diverses i cal que intensifiquem la conversa i els relats mutus per fer camí, junts, cap al país que vulguem: ric en la diversitat i digne en les condicions de vida.

Felicitats, doncs, als autors i a les autores, pel regal dels vostres relats. Aquest any 2018 hi tornem. Us animem a repetir l’experiència.

Grup organitzador del concurs

Recull d’imatges de la presentació del llibre ‘Microhistòries a cor obert’

IMAG0182IMAG0194  IMAG0184IMAG0191IMAG0193IMAG0178