Ep! Veïns i veïnes! Ens ajudeu a parlar català? Engeguem el micromecenatge de “Xerrem. Quaderns de conversa”

Publicat el 12 de gener 2023
Us heu trobat mai amb voler compartir la nostra llengua amb qui encara no parla català? Aquesta situació esdevé constantment en el nostre dia a dia, i perdre oportunitats de compartir llengua i humanitat reforça la pèrdua del patrimoni lingüístic, cultural i social.
Moltes vegades, però, aquesta voluntat d’ajudar per part d’uns i l’anhel d’aprenentatge per part d’altres, es troba amb una gran dificultat: com ajudar a aprendre català en un context col·loquial, sense ser docents i sense tenir les eines? Des de la CAL, hem trobat una solució: Xerrem. Quaderns de conversa.

Què proposem?
Posar a l’abast de tothom a les llibreries recursos experimentats per ajudar persones que volen entendre català i parlar-lo. Volem publicar Xerrem. Quaderns de conversa, quatre dossiers amb eines i recursos per posar a les vostres mans l’oportunitat de fer créixer la llengua, oferint aprendre-la a qui encara no la coneix.Un dels projectes de l’entitat, Xerrem Junts, promou la creació d’espais de trobada i comunicació de persones adultes en català. A través d’aquesta iniciativa, persones que estan aprenent l’idioma es troben setmanalment amb persones voluntàries catalanoparlants per practicar la parla, immergint-se en el català mitjançant la conversa col·loquial. Els quaderns són, doncs, el resultat d’anys de treball, experiència i investigació, amb l’objectiu d’oferir en un format pràctic un recurs imprescindible per fer la nostra llengua la llengua de tots i totes.

 

Per què?

Perquè molta gent necessita trobar llocs i persones que els ajudin a parlar català. Perquè hi ha molta gent disposada a col·laborar-hi. Perquè a la CAL en som experts i volem que tothom tingui a mà maneres naturals i ben pensades que els serveixin de suport. Perquè amb eines així podem revertir la situació d’emergència en la qual es troba la nostra llengua. Perquè compartir llengua i cultura és compartir humanitat.

 

Com ens pots ajudar?
Mirem més enllà?
Tot i que sigui un objectiu ambiciós, imaginem que amb aquesta edició es podrien multiplicar els espais de convivència social on trobar-nos assíduament uns i altres i fer créixer el coneixement de la llengua, l’avinentesa entre diversos i l’estima del país. Si quaderns com aquests encara no existeixen és perquè la nostra llengua i la seva promoció i creixement no resulta un “mercat prou atractiu” i, per tant, les grans editorials no aposten per projectes així. És necessari engegar aquest tipus d’iniciatives i recursos de forma independent perquè resulten realment valuoses i imprescindibles per a la supervivència del català i per a la vàlua social i cultural que comporta.
Com ho agrairem?
Per tal d’agrair-vos la vostra col·laboració com a mecenes del projecte, hem preparat un seguit de recompenses per si us abelleixen, totes relacionades justament amb el foment de l’ús del català.
Sabent tots i totes, però, que la major recompensa per a tothom serà veure créixer la llengua, la cohesió ciutadana i el país.

Moltíssimes gràcies!