“Jo aprenc català i el meu fill, ucraïnès”

Publicat el 01 de desembre 2016

L’associació d’ucraïnesos a Catalunya Txervona Kalyna i la CAL treballen braç a braç per fomentar l’intercanvi cultural a l’Escola Lluís Vives de Barcelona.

Nataliya Prots és una dona d’origen ucraïnès, casada amb un home català i amb tres fills, dos bessons i una nena. A casa parlen català i castellà però per la Nataliya també és important que els seus fills aprenguin la cultura ucraïnesa. “No vull que els meus fills perdin les seves arrels per això m’agradaria que també aprenguessin l’idioma matern”, expressa la Nataliya. A més d’anar a un centre d’ensenyament català, els infants també van a l’escola de l’associació Txervona Kalyna on aprenen a llegir, a escriure i a parlar ucraïnès, a més d’estudiar la geografia i la literatura del país.

Les classes de l’escola ucraïnesa de l’associació Txervona Kalyna  s’imparteixen els dissabtes a la tarda a l’Escola Lluís Vives de Barcelona coincidint amb els grups de conversa en català dels projectes de la CAL “xerrem” i “junts”. Mykhaylo Kuziv, president de l’associació Txervona Kalyna, creu que aquestes trobades de conversa en català són una oportunitat molt bona per fer un intercanvi cultural. “És molt important la multiculturalitat. Els pares poden aprendre català mentre els fills aprenen ucraïnès”, explica.

Els projectes de la CAL “xerrem” i “junts” organitzen espais de trobada, guiats per voluntaris catalanoparlants de la CAL, gràcies als quals persones que no han estat mai en contacte amb la llengua catalana, o que hi han estat però presenten dificultats sigui de comprensió o d’expressió en aquesta llengua, poden practicar la conversa en català. Jordi Esteban, coordinador del projecte, explica que la col·laboració amb l’associació Txervona Kalyna és una mostra del que podria ser la quantitat de comunitats lingüístiques que, per una banda, volen mantenir la seva llengua i fer que els nens no perdin les seves arrels, i per una altra, volen integrar-se en la societat catalana aprenent l’idioma. “És una molt bona oportunitat per a què pares i mares aprenguin català mentre els seus fills aprenen ucraïnès”, remarca en Jordi.

Quan deixa els seus fills a classes d’ucraïnès, Nataliya Prots es troba amb un grup de mares a l’espai de conversa organitzat per la CAL a l’Escola Lluís Vives. “De viure a Catalunya he après català i l’entenc però no el parlo molt perquè mai he fet classes. Les trobades del “xerrem” m’ajuden perquè practico molt la conversa en català, a més, l’horari és perfecte perquè coincideix amb les classes del meu fill. Jo aprenc català mentre el meu fill aprèn ucraïnès i això m’agrada molt”.

La CAL està molt contenta amb el treball que s’està fent en aquests grups del “xerrem junts” i vol continuar treballant braç a braç amb l’associació d’ucraïnesos a Catalunya Txervona Kalyna per fomentar l’intercanvi cultural i la integració d’aquest col·lectiu.

professora-nens-ucrainesos-xerremnataliya-al-xerrem

Professora i alumnes fent una classe a                     La Nataliya (esquerra) i la seva companya  
l’escola ucraïnesa de l’associació                              (dreta) en el grup de conversa en català  
Txervona Kalyna.                                                         del “xerrem” a l’Escola Lluís Vives.