Xerrem i Junts als centres penitenciaris

Publicat el 12 de març 2015

Ja és el segon any que es duu a terme un grup Junts i un grup Xerrem al Centre de Formació d’Adults Víctor Català del Centre Penitenciari Brians 2. L’interès dels xerraires que hi acudeixen sorgeix de diferents factors: de l’oportunitat de complementar les classes de català per adquirir més competència oral amb la vista posada en la reinserció laboral i social pròxima, de la voluntat expressa d’aprendre a parlar català o de millorar en fluïdesa, i de l’experiència positiva de gaudir cada setmana d’una estona enriquidora de comunicació entre persones molt diverses. Els responsables del CFA valoren positivament l’experiència.

Vet aquí, com a testimoni, el text que un xerraire del grup ha publicat en el butlletí intern del Centre, com a pràctica d’aula:

Les xerrades en català Xerrem

Aquestes xerrades les proposa una voluntària que ve els dimarts a la tarda. Som un grup de sis persones de diferents països, interns del Centre. Les xerrades són molt divertides i amenes, i ens ajuden a practicar el català perquè a través del diàleg descobrim paraules o expressions que mai havíem sentit.

La voluntària ens explica històries i costums catalans que ens diverteixen i ens ensenya la idiosincràsia d’aquest poble, molt orgullosa de la seva terra i la seva tradició. Ens parla de Sant Jordi i de la seva celebració, dels balls típics com la sardana, dels plats típics com el pa amb tomàquet, i d’una infinitat de tradicions d’aquest territori.

Sempre ens suggereix que, encara que ens costi mantenir un diàleg fluid, no tinguem vergonya d’equivocar-nos, perquè d’aquesta manera ella ens podrà corregir.

També toquem temes més divertits, com ara les endevinalles i els jeroglífics; ens pregunta coses de les nostres cultures, sobre gastronomia, celebracions significatives o com van ser, per exemple, les vacances durant la nostra infància.

Espero veure més companys en aquest grup de conversa, perquè d’aquesta manera aprendran català de forma amena i divertida.

NOTA: el text original està redactat en castellà.