El Xerrem Junts acaba el curs 2021-22

Publicat el 02 de setembre 2022

Enguany, el projecte ha recuperat presencialitat i consolidat l’assistència, engegant el curs amb l’objectiu d’augmentar la vinculació entre xerraires i teixit social català.

 

El Xerrem Junts va acabar el curs amb 137 grups en actiu, 139 persones voluntàries que guien les sessions de conversa i gairebé un miler de xerraires (persones usuàries). Una tercera part dels grups han estat objecte de la valoració i també un terç dels guies l’han respost. Per tal de millorar aquestes xifres, l’any vinent es preveu avançar la data d’enviament de l’enquesta.

D’altra banda, un 85% dels grups s’han fet en format presencial (en biblioteques, centres cívics, educatius i culturals) i en un 69% d’aquests conviuen usuaris de diferents perfils. Per tal de poder atendre de forma individual a les persones usuàries, un 68% dels grups es desdoblen i un 52% té més de dos guies, característica que es vol potenciar el curs 2022-23.

L’assistència mitjana als grups és de 6 a 10 a xerraires i els grups de perfil junts (inicial) són els que tenen més persones usuàries: 7 de mitjana. Aquesta ràtio de xerraires per guia es considera òptima i es vol mantenir.

D’altra banda, tant entre el voluntariat (71%) com entre les persones usuàries (79%) hi ha majoria de dones. La mitjana d’edat, però, és més baixa entre xerraires que entre guies, que solen ser persones de més de 50 anys, mentre que la majoria de persones usuàries tenen entre 18 i 40 anys.

Un altre aspecte interessant que s’ha valorat a l’enquesta és que més d’un 40% de xerraires fa menys d’un any que assisteixen al grup de conversa i, d’aquests, la majoria es va incorporar a l’activitat a través d’una persona que ja hi assistia o d’un organisme públic. Una dada molt positiva és que més d’un 90% de xerraires i guies tenen interès a seguir participant en l’activitat i tant a uns com als altres els agradaria rebre més informació sobre entitats del municipi o del barri per vincular-se al teixit social català. Aquest és, de fet, un dels objectius prioritaris que s’ha marcat l’equip gestor de cara el proper curs.

Finalment, cal destacar que majoritàriament s’atenen persones nascudes fora de l’Estat espanyol. Per tant, el servei que s’ofereix no només és lingüístic, sinó també social. Amb aquestes dades, l’equip gestor del Xerrem Junts sap quin rumb seguir el curs 2022-23 per tal de millorar el seguiment i l’atenció als grups i dotar de més robustesa el projecte.

Podeu consultar el document amb el resum de la valoració aquí.