Aquest 2020, ens ha deixat en Gabriel Esteban

Publicat el 16 de desembre 2020

Aquest 2020, ha mort en Gabriel Esteban. Era guia del projecte Xerrem Junts a la Biblioteca Districte 6 de Terrassa des de feia anys. Des de la CAL ens dol moltíssim la pèrdua d’una persona com ell, que ha demostrat setmana rere setmana la seva estimació a la llengua catalana i a la gent de manera tan generosa. En són testimonis els homes i les dones que han tingut el plaer de ser amb ell durant aquests anys. A continuació, us deixem una carta que ha escrit en Pepe Soriano, xerraire, guia i amic seu:

“No fa gaire, en un dels missatges de la CAL (Coordinadora d’Associacions per la Llengua), vaig llegir que ens havia deixat en Gabriel Esteban.

Per a la majoria de col·laboradors o guies d’aquesta associació no va tenir gaire importància, no el coneixien, per tant van llegir aquesta notícia i van continuar fent el seu camí, però per un grup de persones relacionades amb la BD6 (Biblioteca Districte 6 de Terrassa), entre els quals em trobo jo, va ser una notícia molt dolenta.

Dies més tard vaig demanar informació a la Biblioteca i vaig saber que en Gabriel havia mort el dia 5 d’abril. La causa havia estat un càncer. No vaig demanar per quin tipus de càncer. Quina importància tenia? En Gabriel era mort.

El vaig conèixer en aquesta Biblioteca l’any 2013. Ell feia de guia d’un grup de conversa i jo estava estudiant català. Una de les meves professores m’havia parlat de l’existència d’aquests grups i per practicar més el català era una bona oportunitat.

En Gabriel era un senyor d’uns setanta anys, alt, amb els cabells gairebé blancs, bon aspecte físic, molt culte, i que a causa de la seva feina havia viatjat molt i podíem parlar amb ell de qualsevol cosa que tenia resposta per a tot.

A més, tenia un fort caràcter i algunes vegades havíem xocat, però l’endemà tots tornàvem a ser allà. Apreníem molt i formàvem un grup molt compacte.

La majoria dels dies començàvem la sessió explicant acudits i després llegíem en veu alta uns escrits, que gairebé sempre eren nostres i que ens passàvem la setmana escrivint-los i millorant-los. En Gabriel ens escoltava molt atentament i ens corregia les frases o les paraules que no eren les més adequades.

Per aquest grup hi van passar moltes persones, però les que més vegades hi van venir van ser: la Teresa, la Mari Carmen, l’Encarna, la Isabel, l’Annabel·la i jo mateix, José Soriano. També recordo que moltes vegades venia la Laura, la directora de la Biblioteca, i seia amb nosaltres una bona estona, s’ho passava molt bé.

Tots aquests sí que vam sentir la pèrdua d’en Gabriel i la continuarem sentim durant molt de temps, ja que durant uns quants anys vam formar una mena de família, i ell era el nostre cap.

En aquest grup m’hi vaig passar més de tres anys, fins que vaig finalitzar els estudis, i va ser en Gabriel qui va parlar de mi per fer de guia dels grups del Xerrem. Gràcies a ell ara fa més de quatre anys que sóc guia de diversos grups de conversa a Terrassa.

Moltes gràcies, Gabriel. Siguis on siguis mai oblidarem tot el que hem après amb tu i les bones estones que ens vam passar a la Biblioteca 6 de Terrassa.

Gràcies per tot, amic.

 José Soriano Ojeda (Pepe)”

FotosGabriel

Muntatge fet per la Biblioteca Districte 6 de Terrassa en homenatge al Gabriel Esteban