Garbells de llengua

Et preocupa la qualitat del català?

Des de la CAL lluitem per no perdre la riquesa de la nostra llengua amb el projecte Garbells de Llengua.

Una hora per setmana, i en línia, ens trobem per aprofundir en la millora del català. Apuntat’t a un dels grups a garbells@cal.cat

Sessions curs 2020:
Cada dilluns, del 5/10 al 14/12/2020, de 19 a 20h
Cada dimarts, del 6/10 al 15/12/2020, de 19.30 a 20.30h
Cada dimecres, del 7/10 al 16/12/2020, de 19 a 20h

 

Formulari d’inscripcions:Selecciona la sessió:

 

Descripció del projecte

Garbells de llengua és una proposta de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) feta amb voluntat de convertir-se en projecte propi i extensible als diferents punts de Catalunya i, posteriorment, a totes les terres de parla catalana.

El punt de partida

Partim de constatar el deteriorament progressiu de la llengua catalana entre els parlants, especialment a través de l’oralitat no formal o informal. La inadvertència i sovint la deixadesa dels parlants fa que vagin instil·lant dins la nostra ment, entre conversa i conversa, formes de pronunciar, d’anomenar o de dir que no són ni genuïnes ni admeses normativament, sinó manllevades d’altres llengües sense criteri que en justifiqui la incorporació. És un fenomen que segons els experts va en augment, cosa que reclama actuacions des de moltes perspectives (mitjans de comunicació, formació lingüística, consum cultural català, etc.). Si aquesta descurança es fa patent a l’hora d’escriure textos a les xarxes socials, també és ben clara en les interlocucions orals de la gent.

L’objectiu

Amb la proposta d’activitat oral Garbells de llengua ens proposem influir en la reversió d’aquesta tendència mitjançant l’augment de consciència lingüística dels catalanoparlants pel que fa a l’oralitat, prescindint, en aquest cas, d’elements gràfics com l’ortografia, la puntuació, l’accentuació, etc., que ja són treballats més extensament en cursos i tallers d’escriptura.  Assolir consciència lingüística oral significa atènyer un grau prou elevat d’atenció i una decidida voluntat de canvi respecte de la correcció en la parla, i concretament en les maneres de pronunciar, en el lèxic i en les estructures sintàctiques.

Els destinataris

Garbells de llengua és una eina idònia per a tot tipus de persones, tant les que han incorporat més o menys recentment la parla catalana com a segona llengua com les que parlen català des de sempre. Només caldrà intenció de millora i compromís d’assistència. És una proposta especialment bona per a tota persona que professionalment tingui tasques de comunicació oral (mestres, metges, venedors, serveis d’atenció al públic, etc.).

L’estratègia

Per arribar a la creació de consciència lingüística no n’hi ha prou amb l’atenció puntual en moments esparsos. Cal haver-se habituat a copsar irregularitats, a canviar formes d’expressió inadequades, a consultar fonts que facin de guia, a llegir i consumir cultura catalana, etc. La proposta Garbells de llengua vol crear aquest hàbit a partir d’un seguit de trobades en les quals, tot comunicant-nos oralment, anem descobrint maneres més idònies d’expressar-nos, coneixem recursos per consultar i ens proposem individualment a fer millores concretes en la parla quotidiana, a partir de les experiències viscudes al llarg de les sessions.

La metodologia

Una o dues persones prou expertes i coneixedores de la normativa lingüística preparen i condueixen les sessions orals amb una ràtio guia-assistent no superior a 1-10. S’ofereix un primer bloc de vuit unitats d’una hora i mitja cada una, amb la possibilitat de duplicar-les en vuit sessions més. Durant les sessions es faran activitats en petits grups, combinades amb altres de generals, de lectura i relectura, de pràctica d’alguna qüestió rellevant, de correcció d’errors, de presa de valor dels nostres mots, de reconeixement del grau d’ús d’algunes paraules, d’acostament a recursos de consulta i de pràctica fonètica. Més avall es detallen acompanyades d’orientacions que les convertiran en propostes dinàmiques i amenes.

  • DIETARI DELS GARBELLS

    Sisena sessió (20-3-2019) Ens vam endinsar en un text sobre traginers i vam descobrir expressions com “no deixar de petja”, “morir fora teulada’ i mots com “malvestat”, “trontoll”, “engavanyar”, etc… Vam ser conscients que el món que ens envolta també genera frases fetes i vam trobar-ne algunes com “tenir un fill...

  • 5

    Garbells de llengua, una eina per millorar l’ús del català

    Aquest dimecres, dia 23 de gener, la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) va presentar el projecte Garbells de llengua, un conjunt de sessions destinades a totes aquelles persones interessades a millorar la parla del català. L’acte, emmarcat en el cicle Capvespres Oberts, va consistir en una dissertació a càrrec del...

ComarcaPoblacióBarriEntitatAdreçaDia i Hora
BarcelonèsRESTRICCIONS COVID-19! Si voleu participar a un grup Garbells de llengua heu de contactar amb garbells@cal.cat i especificar nom, cognom i telèfon. Disculpeu les molèsties.