Segons el DIEC 2, garbellar és un verb que significa “passar pel garbell” alguna cosa, normalment cereals o llegums. Per a la CAL garbellar té un significat diferent: vol dir millorar en bagatge lingüístic, passar pel sedàs vocabularis, expressions, refranys, dites i frases fetes per quedar-nos amb tot allò que és més genuí de la nostra llengua.
Aquest curs 2023-2024 el projecte Garbells de llengua tindrà més grups que mai. Quinze a la ciutat de Barcelona i un a Esplugues de Llobregat. Un total de cent participants es reuniran, des d’aquest mes d’octubre fins al juny, entre una hora i una hora i mitja setmanalment. Alguns es trobaran en un dels quatre grups en línia, i els altres en els dotze presencials. Ho faran amb l’objectiu de conversar i ampliar coneixements pel que fa a l’ús i la qualitat del català.
Com a novetat d’enguany, s’han afegit quatre nous espais de la ciutat de Barcelona al projecte. Aquests són: l’Ateneu El Poblet, ubicat la barri de la Sagrada Família; el Centre Cívic Can Castelló, de Sant Gervasi – Galvany; l’Ateneu L’Harmonia del barri de Sant Andreu de Palomar i, com a grup tancat (has d’estar-hi associat), l’Espai de Gent Gran Montserrat Olivella, ubicat a la Nova Esquerra de l’Eixample. A la vegada, cal afegir-li un nou grup virtual més, la que s’anomena “Punt de creu”.
Des de la coordinació del projecte, valoren molt aquest creixement i ho atribueixen al fet d’haver augmentat el nombre de guies i d’haver trobat noves entitats que puguin allotjar els tallers. Un altre factor és la creixent preocupació per la salut de la llengua, però sobretot, el que més ha influït, han estat les recomanacions que n’han fet els participants entre els seus amics i coneguts: el boca-orella ha funcionat de meravella.
Molt més que un taller
Tal com va assenyalar un garbellaire (persona que participa a Garbells de llengua) en l’enquesta d’avaluació del curs passat, en aquest taller es crea un entorn de discussió lingüística on “ningú sap més que ningú”. En cada sessió hi ha un guia que simplement fa de moderador i tot el grup va seguint les activitats que es proposen en cada bloc, també conegut com a “garbellada”.
Una de les coses que més valoren els assistents és que es tracta d’un espai de trobada on conèixer persones amb interessos afins. Cada trimestre, a més, se sol organitzar una sortida cultural en grup.
En les sessions, a part de corregir les errades que normalment es fan en la parla, també s’agafa consciència sobre la importància de parlar en català quan ens adrecem a altres persones per primera vegada; es donen a conèixer les eines de consulta que trobem a internet per resoldre dubtes i es llegeixen i comenten textos d’escriptors de casa nostra. En definitiva, es cuida i s’estima la llengua per no perdre-la, per lluitar-la.