Premis Joan Coromines 2011 – X edició

La X edició dels Premis Joan Coromines es van celebrar el dia 29 d’abril de 2011 a l’Ateneu de Sant Just Desvern.

Consulteu el cartell de la X edició aquí.

Aquests premis són el reconeixement de la CAL cap a persones, entitats o empreses que han destacat pel seu compromís en la normalització de la nostra llengua, cultura i nació. Al mateix temps, volen ser un revulsiu que ens esperoni a seguir treballant per assolir el ple reconeixement de la nostra identitat nacional i de la nostra llibertat.

En l’edició de 2011, els premiats foren:

  • Carles Mora, alcalde d’Arenys de Munt. En reconeixement a la iniciativa ciutadana de la consulta sobiranista sobre la independència, en representació de tota la població. Amb aquest premi, la CAL va vloler fer un reconeixement també a les entitats i persones més anònimes com el Moviment Arenyenc per l’Autodeterminació, en Pep Jordana, en Jordi Bilbeny, en Josep Manuel Ximenis… i tants d’altres, que van aconseguir situar Arenys de Munt en el mapa de la història com a bressol de les Consultes Sobiranistes.
  • Ràdio Arrels de Perpinyà. En reconeixement a la seva trajectòria durant 30 anys, de promoció i difusió de la llengua i cultura catalana a tot el conjunt de la Catalunya Nord.
  • Diari Ara. En reconeixement a la iniciativa empresarial que suposa la creació d’un nou diari en català.
  • Ateneu de Sant Just Desvern. Fundat el 1918. En reconeixement a la seva trajectòria local a favor de l’associacionisme i promoció de la cultura catalana a Sant Just Desvern.

A més, a títol postum també es va homenatjar l’editor Isidor Cònsul.

L’acte va ser conduit per Roger Cònsol i va comptar amb la presència d’Yvonne Griley, Directora General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, que va iniciar l’acte amb unes breus paraules de benvinguda i on encoratjava a tothom a continuar endavant i amb fermesa en la defensa i difusió de la llengua catalana. En acabar el lliurament dels premis, va prendre la paraula Josep-Maria Terricabras, catedràtic de filosofia de la Universitat de Girona. En el seu discurs, amè i alhora carregat de contingut, Terricabras recordà la necessitat de crear espais i situacions de comunicació en català, així com que els drets no són mai individuals, sinó col·lectius i que només és el seu exercici el que representa l’acte individual. També demanà molta més cura en la llengua que fem servir i remarcà que una llengua no és un mitjà de comunicació, sinó que n’és el medi; el medi on vivim, estimem, reneguem, discutim, morim…

Com és habitual des de fa uns anys, els Premis Joan Coromines suposa el tret de sortida del Correllengua de l’any en curs. Per aquest motiu, l’acte va servir per descobrir la imatge del cartell del Correllengua 2011 (escollit, per primer cop, a través d’un concurs públic) i per fer la lectura del manifest del Correllengua, elaborat pel cantautor Cesc Freixas. L’acte va finalitzar amb el cant dels Segadors.

Finalment, i després d’un sopar a peu dret, el grup de folk la Mentideta va cloure els actes del X Premis Joan Coromines.

Materials

Recull fotogràfic
Veure

On es fa

ComarcaPoblacióBarriEntitatAdreçaDia i Hora
Baix LlobregatSant Just DesvernAteneu de Sant JustCarrer de l'Ateneu, 3, Sant Just Desvern29 d'abril a les 20h

Documentació