Empentallengua

Al llarg dels anys de vida de la CAL, han estat moltes les experiències viscudes al costat de les entitats i col·lectius que treballen per la llengua a nivell local. A través del Correllengua o el projecte Xerrem, hem sigut testimonis de les moltes iniciatives que, dia a dia, sorgeixen per promoure l’ús del català a diferents nivells. És per això que hem volgut potenciar les experiències d’èxit, les bones pràctiques impulsades al territori, per tal de fer-les arribar arreu i que puguin ser replicades o adaptades.

Amb aquesta voluntat neix l’Empentallengua, un projecte de dinamització lingüística a través de la promoció de petites i molt variades accions que es poden impulsar a nivell local en diferents àmbits (educatiu, associatiu, comercial…), i que les institucions, organitzacions i col·lectius que treballen per la llengua poden dur a terme al seu barri, municipi o comarca.

Què es vol aconseguir?

– Donar a conèixer iniciatives de foment de la llengua que s’han realitzat amb èxit en algun punt del territori per tal de promoure iniciatives similars en altres indrets
– Donar suport i acompanyament als agents de dinamització lingüística que treballen a nivell local, ja siguin integrants o no de la CAL
– Connectar les diferents xarxes i referents que treballen per la llengua a nivell local, per tal d’enfortir el gruix de la mobilització ciutadana dels territoris de parla catalana

A qui s’adreça?

Aquest projecte es dirigeix a totes aquelles persones, col·lectius, entitats, agents i institucions sensibilitzats amb la nostra llengua que tinguin interès en millorar la presència i l’ús social del català al nostre país, així com d’actuar a nivell local en aquells àmbits on detectin mancances. Aquests grups actuaran de generadors d’apropament del català a un ventall molt ampli de col·lectius: infants, joves, adults, gent gran, persones nouvingudes, persones no catalanoparlants i públic en general.

En què consisteix?

L’Empentallengua consta d’un seguit de propostes concretes extretes d’iniciatives que s’han portat a terme en algun punt del territori, i que són susceptibles de ser replicades o adaptades en altres territoris. Aquestes propostes, malgrat tenir un caràcter divers, tenen els següents punts d’unió:

1. Comporten el foment de la nostra llengua i cultura dins l’entorn més immediat
2. Són iniciatives senzilles. És a dir, no requereixen un esforç organitzatiu molt gran ni grans quantitats de recursos
3. Es basen en casos d’èxit o bones pràctiques que s’han dut a terme en altres punts del territori i en contextos similars

En quins àmbits s’emmarquen les accions?

Des de la CAL hem definit un seguit d’àmbits temàtics:

-Educatiu
-Literari
-Geogràfic
-Intercultural
-Històric
-Gastronòmic
-Sanitari
-Joc i entreteniment
-Artístic (teatre, música, dansa i altres fórmules d’expressió artística)
-Cultura i tradició
-Activitat física (excursionisme i altres activitats a l’aire lliure)

Com funciona?

1. En primer lloc, cal pensar quin tipus d’activitat es vol organitzar: si és una activitat d’un sol dia o bé continuada en el temps, a quins col·lectius es dirigeix i en quin espai es realitzarà (espais públics, comerços, escoles, biblioteques…), etc.
2. Consultar les diferents propostes i triar aquella que encaixi millor amb el tipus d’acció a desenvolupar.
3. Contactar amb la CAL, per tal de valorar l’acompanyament necessari per a la preparació de l’activitat (orientació, difusió de l’activitat, préstec de material, etc.).
4. Un cop finalitzada l’activitat, fem una valoració conjunta i contribuïm a millorar l’experiència inicial, afegint-hi variants si cal i promovent que altres indrets s’animin a implementar-la.

Coneix els Empentallengües!

A la secció de “documentació” trobaràs les fitxes explicatives de les diferents propostes, agrupades segons el context:

– Per a festes, fires i Correllengua
– Espais d’aprenentatge per a menuts i grans
– Dies assenyalats
– Acollida lingüística i cultural

Estàs interessat/da en organitzar alguna de les propostes? Posa’t en contacte amb nosaltres i t’oferiren tot el suport necessari perquè la puguis desenvolupar!

Contacte: cal@cal.cat, 934159002