La seva principal finalitat és organitzar un Correllengua l’any. Un acte que els seus membres consideren “molt necessari” per a fer valdre el català com a llengua pròpia i d’ús habitual
La CAL nacional està de celebració: aquest 2024 s’han incorporat a l’entitat diferents nuclis locals. És el cas del de Sant Esteve Sesrovires, com també del nucli que el Secretariat de la CAL va aprovar el passat 4 de desembre: el nucli de Sant Antoni-Esquerra de l’Eixample.
Aquesta nova agrupació s’ha constituït amb la finalitat de continuar “d’una manera més fàcil i còmoda” amb la promoció i la defensa de l’ús social del català i a la vegada promocionar la cultura catalana en les seves diverses manifestacions. Una manera de fer-ho, en aquest cas, és garantint l’organització d’un Correllengua l’any.
Tal com subratllen els seus impulsors, “confiem que el fet d’haver-nos constituït en nucli faci que puguem arribar a més gent: infants, adults, no catalanoparlants i implicar a més escoles dels barris”.
Un Correllengua amb deu anys de trajectòria
Abans de constituir-se com a nucli de la CAL, però, els organitzadors del Correllengua als barris de Sant Antoni i l’Esquerra de l’Eixample ja feia anys que portaven aquesta campanya festiva i reivindicativa a aquesta zona de la ciutat. Més concretament, l’aventura va començar l’any 2015, quan en aquests dos barris es va formar “un grup d’entitats properes a la promoció i defensa de la llengua catalana” per participar en els actes que organitza la CAL amb el Correllengua.
Al principi, els primers Correllengua tenien una durada d’entre tres i quatre hores i incloïen: la lectura del Manifest; un col·loqui, debat o exposició sobre la figura homenatjada en el Correllengua d’aquell any; i dues actuacions, una de cultural per potenciar l’ús del català, i una altra de musical.
La celebració, a més, cada any s’intercalava, és a dir, un any se celebrava al barri de Sant Antoni i un altre al de l’Esquerra de l’Eixample.
“Des de la pandèmia i per necessitats logístiques es van concentrar els actes a l’espai de Germanetes (cruïlla entre els carrers Viladomat i Consell de Cent) fent coincidir la celebració amb la Festa Major del barri per donar-li més promoció”, expliquen els membres del nou nucli.
El Correllengua del 2024
Aquest 2024, el Correllengua de Sant Antoni i l’Esquerra de l’Eixample ha sigut diferent. Ha fet “un salt qualitatiu i quantitatiu” segons els seus organitzadors, tant amb les entitats col·laboradores com amb els actes que s’han programat.
Especialment, la festa es va fer extensible a més entitats. Així, les associacions i organitzacions que hi van col·laborar són: l’Escola Pia Sant Antoni, l’Agrupament Escolta Sant Antoni Abad, Ballets de Catalunya, Òmnium Cultural, ANC de Sant Antoni i Esquerra de l’Eixample, Esquerra Republicana, Jovent d’Esquerra, el Casal Popular Lina Òdena i la Colla Castellera de l’Esquerra de l’Eixample (Esquerdats), entre d’altres.
El Correllengua de Sant Antoni i l’Esquerra de l’Eixample és un acte assumit en el calendari festiu del districte i la intenció dels membres d’aquest nucli és “continuar-lo fent”, tot adaptant-ne els formats i continguts al moment actual.
Què són els nuclis de la CAL?
Els nuclis de la CAL són agrupacions que tenen un paper clau en l’organització del Correllengua en cada municipi o barri.
La creació d’un nucli requereix un mínim de tres socis de la CAL, si es tracta de persones físiques, o bé d’una o diverses entitats locals que es vulguin associar amb la CAL. Un cop constituït, la Permanent de Nuclis, que és l’òrgan que aglutina tots els nuclis, aprova la seva creació definitiva.
Constituir-se com a nucli de la CAL té una sèrie d’avantatges. Permet rebre un 70% de l’import de les quotes que paguen els socis d’aquell barri o ciutat per a destinar-ho a projectes propis. A més, no s’ha de pagar fiança per al lloguer de material; hi ha l’opció de rebre assessorament a l’hora de tramitar subvencions i es pot utilitzar el NIF de la CAL per a facturar.