Víctor Cucurull: “La majoria dels grans llibres de la literatura espanyola dels segles XV al XVII són textos catalans”

Publicat el 15 de març 2017
.

Aquest dimarts 14 de març, a les 8 del vespre, s’ha dut a terme la segona activitat dels Capvespres Oberts a la seu de la CAL Nacional. Víctor Cucurull, investigador de l’Institut Nova Història i un dels fundadors de l’ANC, ha fet una xerrada per explicar com la censura ha afectat la història i la literatura catalana dels segles XV al XVII.

Sota el títol “L’historicidi de la nació catalana, una operació d’estat”, Cucurull ha assegurat que la majoria dels grans llibres de la literatura espanyola d’aquests segles són textos catalans, ja que  amb el naixement de la impremta molts llibres van ser cremats, traduïts al castellà i reproduïts en aquesta llengua. “L’única manera de fer desaparèixer el passat és fer desaparèixer els documents”, explica.

L’investigador de l’Institut Nova Història ha citat llibres com el Lazarillo de Tormes, Tirant lo Blanc i El Quixot, entre d’altres, com a exemples de textos que segurament eren catalans i van ser traduïts al castellà. “Si a finals del segle XIX no s’haguessin trobat els tres exemplars de l’edició prínceps en un arxiu de Nàpols, avui ‘el millor llibre de cavalleries de la literatura castellana’ encara seria Tirant Lo Blanc”, explica.

Podeu descarregar-vos l’àudio de tota la xerrada aquí.

Capvespres Oberts 2