Víctor Cucurull: “Els catalans vam descobrir Amèrica”

Publicat el 10 d'abril 2019

L’historiador Víctor Cucurull va ser el convidat dels Capvespres Oberts que va tenir lloc ahir dimarts, dia 9 d’abril, a la seu nacional de la CAL. La xerrada, emmarcada en el cicle mensual que organitza l’entitat, va servir a Cucurull per desvetllar el paper del poble català com a motor polític i econòmic de la regió mediterrània i peninsular des dels inicis del mil·lenni passat.

5

A parer de Cucurull, director de la Fundació Societat i Cultura, els darrers segles s’ha construït un fals relat sobre la suposada existència d’un imperi espanyol, quan en realitat el progrés rau en l’ambició econòmica i política dels Urgell i altres cases catalanes. “Aquest progrés se l’atribueix a Castellà, però és un relat equívoc i fantasiós, ja que va ser Catalunya la veritable plaça comercial”. Prova d’aquest fet, segons Cucurull, són els documents del segle XII que parlen d’un “regne tarragonia-catalanoia” convertit en el centre comercial del metall i altres productes.

L’historiador va exhibir mapes i textos corresponents al segle XV en els quals Catalunya apareix com una autopista econòmica que abraçava Galícia fins a ramificar-se cap a la Ruta de la Seda. “Les referències sobre l’extensió es percep en múltiples documents i la presència de les quatre barres en embarcacions i les principals famílies i cases”, va assegurar.

3

Quan al descobriment d’Amèrica, Curucull va indicar que la iniciativa va sorgir de Colom i altres aventurers catalans, que de la mà d’empresaris i professionals de l’època, van organitzar una expedició que, lluny de ser bèl·lica, tenia un objectiu merament comercial. “D’allà, els catalans vam portar-hi de tot”. Cucurull va destacar, entre d’altres, diverses varietats d’hortalisses i fruites que van permetre que els catalans del Principat, País Valencià i les Illes bastir una gran indústria. “El mateix Carles II va advertir als espanyols que aprofitessin la ruta oberta pels catalans per crear una economia solvent”.

1

Amb aquestes i altres asseveracions, Víctor Cucurull va cloure la conferència, no sense abans indicar que l’Estat espanyol continua tergiversant la història i apropiant-se de moltes episodis per mantenir el seu domini sobre el poble i les institucions catalanes.

El pròxim Capvespres Oberts se celebraran el dimarts 7 de maig i giraran entorn la vida i obra del poeta, dramaturg i artista plàstic Joan Brossa, de qui enguany es commemora el centenari del seu naixement.