Unitat d’acció

Publicat el 15 de setembre 2014

Fa setmanes que ho anticipàvem: Per guanyar el 9 de novembre calia, abans de res, guanyar l’11 de setembre. La gran V baixa d’enguany no ha deixat cap lloc a dubtes: el poble català ha convocat ja la consulta del 9N.

La Via Catalana 2014, la ‘V’, ha confirmat el que el poble de Catalunya ja va deixar molt clar en les diades de l’11 de setembre de 2012 i 2013: volem un Estat propi, volem ser el proper Estat d’Europa. En les tres grans demostracions d’aquesta voluntat popular, ha anat sorgint un crit potent a favor de la unitat política i social com a condició indispensable per assolir aquest objectiu.

Ens esperen uns dies que seran decisius. Uns dies, però, que també estaran carregats de tensió i de dificultats. L’Estat espanyol farà servir tot el poder dels seus aparells econòmic, mediàtic, polític i jurídic per frenar com sigui la consulta. Sabem que no ho aconseguirà mentre mantinguem la unitat d’acció entre la societat civil, les organitzacions polítiques i les institucions catalanes.

Tothom parla d’unitat. Tothom sembla estar d’acord que la unitat és l’únic camí viable per votar i guanyar el 9N; per això la Assemblea Nacional Catalana, en la seva declaració de setembre a Arenys de Munt, va convocar la Taula de Forces Polítiques i Socials per l’Estat propi.

Totes les organitzacions socials i polítiques favorables a la celebració d’aquesta Consulta han de ser-hi, han de participar en aquesta Taula unitària, perquè ha de ser el poble de Catalunya l’actor i garant d’aquest procés mitjançant les seves organitzacions polítiques i socials i les seves institucions. És imprescindible garantir la unitat i la continuïtat del procés per la Consulta del 9N amb les màximes garanties democràtiques, en qualsevol dels escenaris possibles.

La Taula serà l’eina que ens conduirà al 9N. Una Taula que ha de treballar en el marc de tres objectius bàsics: unitat, compromís i fermesa.

Ha arribat el moment decisiu, el moment de la veritat. Més enllà de la nostra actuació anterior, la història ens jutjarà pel que siguem capaços de fer a partir d’ara. La història dirà si haurem estat capaços d’estar a l’alçada del moment polític, a l’alçada del que ens exigeix el poble de Catalunya.

Jaume Marfany (filòleg)

Article publicat al número 35 de l’Escletxa, la revista de la llengua i la cultura catalanes.