Tornen els Capvespes Oberts amb la presentació del Manifest Koiné

Publicat el 21 de juny 2022
.

Dijous 16 de juny, vam tornar a acollir a la seu de la CAL els Capvespres Oberts. En aquesta ocasió, vàrem presentar el llibre “Llengua i república, el manifest Koiné argumentat. La presentació va ser a càrrec de Joaquim Arenas i Margarida Muset, pedagogs i membres del Grup Koiné, acompanyats de Josep Chalmeta, qui va conduir la trobada.

La vesprada va començar introduint el Grup Koiné, un grup de treball i estudi dedicat a elaborar treballs de diagnosi sociolingüística, així com a estudiar solucions per fer possible un procés de normalització lingüística a la Catalunya independent.

El 31 de març del 2016, l’associació Llengua i República promou la presentació del Manifest del grup Koiné. L’impacte d’aquest va resultar molt gran, i el nombre de respostes (amigues o enemigues) tan elevat, que es va fer impossible seguir el ritme abassegador de desqualificacions, atacs i tergiversacions dels mitjans públics i privats a disposició del supremacisme espanyol. Tot plegat va sabotejar dolorosament el debat al qual inicialment s’aspirava amb la publicació del manifest.

El llibre és, doncs, la resposta a tots els atacs (i també afalacs), resultant en un treball d’anàlisi conjunt dels articles de premsa dedicats al Manifest o a Koiné, on s’hi han extret i agrupat els arguments o els estirabots, buscant donar-hi una resposta des del punt de vista professional, racional, meditada, i que fuig del circ mediàtic. Fruit d’aquest treball de quatre anys, s’hi responen els arguments i els prejudicis que calia rebatre i les evidències de la ignorància o la mala fe amb què molts dels detractors del Manifest van actuar. Per ajudar a contextualitzar-ho, el llibre recull el Manifest i tots els documents en què es bassa i alguns articles posteriors.

Posteriorment, es va exposar quina és la situació actual del català, afirmant que es troba en una situació d’emergència i portant a debat possibles solucions o accions per revertir i reconduir la situació.

El proper dimecres 13 de juliol, us esperem amb un nou Capvespre Obert, presentant el llibre Guanyem amb la llengua. El català durant el franquisme, d’Elena Yeste. Ben aviat us en facilitarem més informació. Us hi esperem!