Noves rutes guiades en el tram final de l’Any Fabra

Publicat el 10 de desembre 2018

Els últims mesos han sigut prolífics en activitats relacionades amb l’Any Pompeu Fabra 2018, dedicat a resseguir la figura del Mestre i lingüista, coincidint amb el 150è aniversari del seu naixement i el centenari de la publicació de la Gramàtica catalana. Per commemorar l’Any Fabra enguany la CAL ha organitzat diverses activitats, entre les quals cal destacar la Ruta Pompeu Fabra, consistent en unes rutes guiades per conèixer els episodis més rellevants de la vida i l’obra de Fabra i visitar els llocs més emblemàtics de les ciutats relacionades amb el personatge.

DtaPyqwWkAEejkp

El 10 de novembre, en el marc de la Diada de la Catalunya Nord i de cloenda del Correllengua 2018, els professors Mònica Montserrat i David Paloma van oferir una visita guiada per Prada de Conflent, municipi on l’autor del Diccionari general de la llengua catalana (1932) va passar deu anys d’exili, els últims anys la seva vida. La darrera Ruta Pompeu Fabra va tenir lloc el passat 2 de desembre pel centre de Barcelona. Al llarg del recorregut, Montserrat i Paloma van apropar els participants als indrets on Pompeu Fabra i Poch (1868-1948) va elaborar i presentar la seva obra.

DtaPxtTWoAAz7h9

En paral·lel a les rutes guiades, i també amb l’objectiu de sumar-se a l’Any Fabra, la CAL ha dut a terme altres actuacions: el 13 de juny Oriol Izquierdo, escriptor, gestor cultural i professor universitari, va impartir la conferència “La llengua, pràctica i passió. Record de Pompeu Fabra”, activitat emmarcada dins dels Capvespres Oberts de la CAL. I el dissabte 6 d’octubre, en l’acte de lliurament dels Premis Nacionals Joan Coromines 2018, el periodista i escriptor Genís Sinca va fer una ponència al voltant de la figura de l’insigne filòleg.

Badalona-PF

Així mateix, al llarg d’aquest any la CAL ha contribuït a difondre les aportacions fetes pel “seny ordenador de la llengua catalana”, i promotor del català modern, amb l’exposició “Pompeu Fabra, el científic de la llengua”, que darrerament s’ha pogut veure a Barcelona i Badalona, entre altres poblacions; i també ha distribuït un dossier d’activitats didàctiques relacionades amb Fabra.