Des d’aquest mes de juliol, la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) compta amb un nucli nou. Es tracta del nucli de Girona, creat amb la voluntat de convertir-se en un espai unitari, que aplegui un gran nombre d’entitats de la ciutat, en defensa de la llengua i la cultura catalanes.
D’ara endavant, aquesta agrupació, formada principalment per tres persones, garantirà la celebració d’un Correllengua a l’any. La intenció és fer-ho amb el suport del màxim d’associacions, com és el cas d’Òmnium Cultural Girona, la Fundació Llibreria Les Voltes, el Jovent Republicà de Girona, ADAC – Plataforma per la Llengua, l’Ateneu 24 de Juny, El Foment de Girona i els Amics de la Sardana Terranostra.
Tal com assenyala Joan Pons, un dels impulsors del nucli, un dels principals motius de la seva creació és abordar l’actual problema de l’emergència lingüística. El Correllengua, per una banda, serà un mitjà a través del qual visibilitzar diferents aspectes de la cultura catalana i a la vegada evidenciar les mancances que hi ha a la ciutat pel que fa a l’ús del català.
“A Girona tenim una realitat que de vegades no es percep“, afirma Pons fent referència a les dades de les enquestes d’ús, que cada cop van baixant més, o a les vulneracions del Codi de Consum que contínuament es produeixen pel que fa a l’etiquetatge i a la rotulació en català.
Aquest 2023, farà dos anys que els membres de l’actual nucli de Girona van recuperar la celebració del Correllengua a la ciutat. Des de llavors, feia quinze anys que no es feia, tot i que havia arribat a ser un acte molt potent organitzat per l’activista i militant per la llengua Jaume Piquer.
En l’edició d’enguany, prevista pel 30 de setembre (una data simbòlica respecte a la vigília de l’1 d’octubre), a part de la lectura del manifest i l’encesa de la flama, també hi ha previstes diferents activitats per a la mainada, així com una ballada de sardanes.
Els nuclis de la CAL són agrupacions que tenen un paper clau en l’organització del Correllengua en cada municipi o barri. Coneixen molt bé quin ús es fa de la llengua al territori i, per tant, saben quins aspectes remarcar en la campanya de cada any, com també quin tipus d’activitats tindran més èxit entre la ciutadania.
Constituir-se com a nucli de la CAL té una sèrie d’avantatges. Permet rebre un 70% de l’import de les quotes que paguen els socis d’aquell barri o ciutat per a destinar-ho a projectes propis. A més, no s’ha de pagar fiança per al lloguer de material, hi ha l’opció de rebre assessorament a l’hora de tramitar subvencions i es pot utilitzar el NIF de la CAL per a facturar.