Dimecres 20 de novembre va tenir lloc a la seu de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua catalana (CAL) la darrera edició dels Capvespres Oberts. En aquesta ocasió, la trobada portava per títol “1935: Judici al Govern de la Generalitat” i va comptar amb la presència d’en Jesús Subirats, Regidor de Cultura del municipi de Puig-Reig i expert en diaris i publicacions històriques.
Subirats va iniciar la seva intervenció amb una breu introducció al context històric d’aquell judici, marcat per l’anomenada Revolució de 1934, és a dir, les diverses revoltes obreres contra les polítiques del govern republicà espanyol que es van produir arreu de l’Estat espanyol. En aquell moment polític van tenir lloc els “Fets del Sis d’Octubre” (1934) a Catalunya i el govern de la Generalitat en bloc va ser detingut i processat per rebel·lió.
La part central de la intervenció va resseguir l’escenari previ i posterior d’aquell breu procés judicial de només cinc dies a partir de les publicacions dels diversos diaris de l’època, tant els catalans com els espanyols. El públic es va mostrar sorprès en diverses ocasions en comprovar les similituds entre les fotografies de la dècada de 1930 i les fotografies del procés contra els presos i les preses polítics catalans de 2019. Igualment, el convidat va detallar el funcionament de la censura a la premsa d’aquells temps, molt menys subtil que l’actual.
Un cop acabada la intervenció de Jesús Subirats, les més de vint-i-cinc persones assistents van poder intervenir i es va establir un debat essencialment centrat a l’entorn dels esdeveniments més recents a la política catalana. El fet que el debat posterior a una conferència sobre uns fets que van tenir lloc fa més de 80 anys fos sobre l’actualitat política podríem dir que recolza la vella teoria d’Alexandre Deulofeu que afirma que “la història és cíclica”.