CAL
El passat 8 d’abril l’Assemblea Nacional francesa va aprovar la llei de promoció de les llengües regionals, amb una àmplia majoria -247 vots a favor, 76 en contra i 19 abstencions.. La proposta va ser impulsada pel diputat bretó Paul Molac que fa anys que defensa la immersió lingüística a les escoles públiques de les regions amb llengua pròpia.
Aquesta llei, que reconeix les llengües regionals com un bé patrimonial de França, no només introdueix la immersió lingüística sinó que també reconeix la retolació bilingüe. Això vol dir que es permetrà l’ús d’accents i grafies que no existeixen en francès en edificis públics, panells de senyalització i en les comunicacions institucionals, però també la inscripció oficial al registre dels noms en català, basc, bretó o cors.
Entitats i col·lectius en defensa de la llengua com La Bressola o l’Associació per l’ensenyament del Català (APLEC) van celebrar l’aprovació de la proposta de Molac. Eva Bertrana, directora de la Bressola, afirmava a La República “És un moment que esperàvem des de feia més de quaranta anys. Des dels inicis de La Bressola que el nostre sistema educatiu d’immersió lingüística no havia estat reconegut oficialment, ens diuen que no és del tot legal, no tenim un marc jurídic que ens protegeixi en absolut i veure ara que a l’Assemblea nacional francesa hagi tingut lloc un debat sobre això i en els termes que s’ha fet és molt emocionant.”
Tot i que encara cal veure com es desevolupa la llei Molac, el govern d’Emmanuel Macron i 60 diputats ja van presentar la setmana passada un recurs al Consell constitucional per tal de derrogar-la. En altres ocasions, les resolucions d’aquest òrgan relacionades amb les llengües regionals han estat restrictives.
L’APLEC, alertant d’aquesta possible resposta per part del Consell constitucional, va reaccionar així davant la notícia: “L’APLEC denuncia aquests parlamentaris partidaris del monolingüisme i còmplices de linguicida agreujat. Aquests diputats que, com el ministre d’Educació, tot dient el contrari, de fet són contra l’ensenyament de les llengües regionals.”
Ara, doncs, caldrà esperar la resposta del Consell constitucional per acabar de celebrar (o no) l’aprovació de la llei de promoció de les llengües regionals a l’Estat francès.