Olalla Miret
El passat 26 d’abril, el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va lliurar la Creu de Sant Jordi a la Coordinadora d’Associacions per la Llengua, la CAL.
La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya.
La Creu de Sant Jordi ha coincidit amb el vintè aniversari de la CAL. Un dia de Sant Jordi de 1996 un grup de persones van voler crear una organització que recollís bona part del llegat de la Crida a la Solidaritat, desapareguda el 1993. La voluntat inicial era la de crear una autèntica xarxa entre associacions i persones que treballessin per la llengua, per la cultura i per la nació.
Durant aquests vint anys, la situació de la llengua i la del propi país han canviat força. És cert que hi ha hagut una evolució positiva pel que fa al coneixement del català, encara que aquesta evolució no s’ha acabat de veure reflectida pel que fa l’ús majoritari de la llengua catalana en tots els àmbits. Des del punt de vista nacional, el país ha sofert grans canvis i ens trobem a les portes d’aconseguir el somni de tantes generacions de catalans i catalanes: la República catalana independent.
La vida de la CAL com a organització ha tingut, durant aquests dues dècades, els seus alts i baixos, les seves etapes més exitoses i altres en què ha hagut de lluitar per la pròpia supervivència com a organització. Sempre, però, ha intentat mantenir l’esperit amb què va néixer i que es resumeix a la perfecció amb el lema que ja fa anys va triar per al Correllengua: Llengua, Cultura i Llibertat.
Llengua… la reivindicació constant de polítiques actives en favor de l’ús social del català i per aconseguir-ne la plena normalitat. Alhora, reclamar-ne la unitat i l’oficialitat en tot el seu territori, els Països Catalans.
Cultura….Presentar la cultura catalana d’una manera innovadora, integradora i totalment desacomplexada.
Llibertat… La lluita pel dret d’autodeterminació del nostre poble, dret que li és negat sistemàticament, adoptant cada vegada una posició més clara en la lluita per un Estat independent per al nostre país.
Vint anys donen per molt. Vint anys de campanyes, activitats i accions múltiples i diverses. La majoria d’un èxit incontestable gràcies als milers de voluntaris i voluntàries que hi han treballat, que hi treballen des de l’anonimat més absolut, i que són els vertaders protagonistes d’aquests vint anys d’història de la CAL.
Des del 2002, la CAL ha celebrat de manera continuada els Premis Joan Coromines que, anualment, es concedeixen a aquelles persones i col·lectius que han destacat pel seu compromís en la normalització de la nostra llengua, cultura i nació.
Durant 10 anys va tenir lloc el Culturaviva, una Diada anual i itinerant de la mobilització ciutadana, musical i lúdica a favor de la llengua i la cultura dels Països Catalans. El seu objectiu principal era promoure i fer conèixer la diversitat cultural dels diferents indrets dels Països Catalans.
L’Escletxa, nascuda la primavera del 2003, la revista de la llengua i cultura catalanes. L’òrgan de difusió de les activitats de la CAL, però, per damunt de tot, una revista que té com a objectiu oferir un espai d’informació i també de debat al voltant de la llengua i la nació, al voltant del lema de la CAL: Llengua, Cultura i Llibertat.
El Correllengua… vint anys de Correllengües arreu dels Països Catalans. La mobilització per la llengua i la cultura més important del país en què centenars de pobles i ciutats dels Països Catalans organitzen actes diversos sempre a l’entorn de la difusió de l’ús de la llengua i la promoció de la cultura catalana en tots els seus vessants.
Els projectes Xerrem i Junts que, des del 2008 i 2012 respectivament s’han afegit a les propostes de voluntariat destinades a fomentar l’ús de la llengua i el coneixement, des de tots els vessants, de la realitat catalana entre els castellanoparlants i els nouvinguts. Des dels inicis, un total de 5.000 persones, amb l’ajut de més de 600 voluntaris, s’han beneficiat de manera gratuïta d’aquesta proposta cohesionadora de la CAL.
Una Creu de Sant Jordi del tot merescuda. Una Creu de Sant Jordi per a tots i cadascun dels voluntaris i voluntàries que durant vint anys han treballat, que treballen, en qualsevol dels projectes de la CAL. Que han treballat i treballen per la unitat de la llengua, per la seva oficialitat, perquè la llengua i la cultura siguin l’element bàsic de cohesió social . del nostre poble, perquè junts puguem decidir lliurement quin ha de ser el nostre futur.
Article publicat a tribuna.cat el 29/4/2016.