Meritxell Bayarri
El passat divendres 8 de setembre, com a prèvia a la Diada de l’11 de Setembre, va tenir lloc a l’Ateneu Barcelonès la presentació oficial del Pacte Nacional del Moviment Civil per la Independència, un acord al qual la CAL està adherit. Aquest va sorgir a partir de la Conferència Nacional del Moviment Civil Independentista i el seu objectiu és tornar a posar el procés independentista al centre del debat polític, econòmic i social.
Partint de la base que el referèndum de l’1 d’Octubre va representar un dels actes de sobirania “més importants del poble català”, el que pretenen les entitats adherides a aquest pacte és “fer valdre la voluntat democràtica del Primer d’Octubre” i, per tant, visibilitzar en l’imaginari col·lectiu la necessitat de fer efectiva la independència de Catalunya.
L’objectiu final d’aquest acord és crear una xarxa “capaç de potenciar la mobilització en moments cabdals, debatre sobre l’estat del país i del moment independentista, i generar sinergies entre les entitats que l’integren”. Amb tot plegat, es vol mostrar a la societat catalana que el sobiranisme té força i està unit. Arribat el cas, també es contempla portar a terme una “mobilització sostinguda” que contribueixi a la independència a través de mitjans pacífics i democràtics.
L’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural, el Consell de la República, l’Associació de Municipis per la Independència i la Intersindical-CSC han estat les entitats impulsores d’aquest acord que ha comportat un any de feina. Segons les bases, tots els col·lectius afiliats s’hauran de reunir per defecte dues vegades l’any per tal d’analitzar el moment en què es troba l’independentisme. A part, també podran trobar-se en altres ocasions puntuals sempre que, per consens, això es consideri necessari.
Tal com va afirmar la presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, el dia de la presentació del Pacte, aquest acord és una “xarxa” que feia temps que les entitats necessitaven per “generar sinergies sense renunciar a les iniciatives de cada entitat”. Les tasques que a partir d’ara es posin en funcionament incidiran en diferents àmbits. Això sí, amb la condició que no perjudiqui la feina que actualment ja estan fent les entitats especialitzades.
Les entitats candidates a formar part del Pacte Nacional per la Independència han de ser associacions que tinguin com a objectiu reivindicar la independència de Catalunya, reclamar els drets, les institucions, els recursos econòmics, el territori i la llengua i cultura del poble català i denunciar qualsevol intent de repressió contra la nació.
El dia de la presentació del Pacte, es van comptabilitzar un total de 15 entitats adherides. A part de la CAL, també hi ha l’associació MésJunts sempre anem MésLluny, amb seu a Sants, l’Associació Donec Perficiam, la Coordinadora de l’Advocacia de Catalunya, el Debat Constituent, el Memorial 1714 i l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la UB, entre d’altres.
Podeu trobar el document amb les bases del Pacte Nacional per la Independència en aquest enllaç.