
Meritxell Bayarri
Des d’aquest mes de setembre, ja és possible destinar un testament o llegat solidari a la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL). A partir d’ara, totes les persones que desitgin fer extensible el seu compromís amb la llengua, podran convertir la CAL en legatària del seu patrimoni, o d’una part d’ell, amb l’objectiu de continuar treballant per a la normalització de l’ús social del català.
Tal com diu el seu nom, un llegat solidari és un conjunt de béns que una persona dona de forma pòstuma a una ONG o a una entitat sense ànim de lucre per tal de col·laborar en una bona causa, fer possible la realització d’un projecte determinat i, en definitiva, continuar esperonant la societat a construir un món més just i millor.
Més concretament per a la CAL, rebre un donatiu d’aquestes característiques seria determinant per continuar lluitant perquè la llengua catalana no mori. Es tracta d’una ajuda que serviria per consolidar els projectes que duem a terme, especialment els que tenen un compromís directe amb la gent, la llengua i el país.
Aquest és el cas del Xerrem Junts, a través del qual podem estendre el català entre els qui arriben de fora i encara no el coneixen o dominen; mitjançant els Garbells de llengua, mantenint la llengua ben viva i en un estat saludable, i també amb el projecte del Correllengua, ajudant a mostrar la vitalitat del català i la cultura del nostre país i implicant a tothom en la seva defensa.
Com deia Isabel-Clara Simó, “si perdem la llengua, perdem la nostra identitat, i aleshores hem acabat com a poble”. És per aquest motiu que des de la CAL volem una llengua viva, una nació lliure i un poble que se les faci ben seves.
Com puc fer un llegat solidari?
A l’hora de fer un llegat solidari, l’opció que més es recomana és elaborar un testament davant notari en el qual s’esmenti a una entitat com a beneficiària del patrimoni que es vol llegar. S’aconsella que aquest testament sigui obert, per a poder-lo modificar o actualitzar quan es vulgui. A més, també s’hi pot expressar un desig o un compromís concret.
Un testament solidari és un tràmit el cost del qual està al voltant dels 50 €. En el document, a part d’especificar el nom complet de l’entitat destinatària, també s’ha d’indicar la seva adreça fiscal i el seu NIF. En molts casos, també és convenient informar el beneficiari d’aquesta decisió per tal que en tingui constància.
Un dels avantatges de fer una aportació d’aquest tipus és que està exempta de l’impost de donacions i successions i no afecta l’impost sobre societats, amb la qual cosa les entitats poden rebre la donació de forma íntegra. D’altra banda, aquest tipus de procediments no afecta els hereus legítims, ja que continuaran rebent la part de l’herència que els toca per llei.
Cal valorar que la casuística de cada persona és diferent i que, a part del seu patrimoni, també s’han de tenir en compte les lleis del territori on resideix així com les seves circumstàncies familiars. En qualsevol cas, si no es fa testament i no es troben familiars dins de l’ordre de successió capaços d’acceptar l’herència, la llei designarà com a hereu d’un patrimoni l’Estat o la comunitat autònoma en la qual la persona residia. Davant de qualsevol dubte, qui pot ajudar a prendre la millor decisió sempre és un notari o un assessor jurídic.
Fer un llegat solidari és una acció que s’ha de pensar amb deteniment. Hi ha molts motius que poden motivar-ho, com agafar un compromís amb una causa concreta o voler facilitar la gestió del patrimoni personal als més pròxims. Sigui com sigui, si et sents compromès amb la llengua catalana i li vols garantir un bon futur, t’animem a deixar-nos una part del teu llegat. No cal que siguin grans xifres, qualsevol classe d’aportació ens serà de gran ajuda.
Per a més informació: