Celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna a Sants

Publicat el 28 de febrer 2018

Dotze plafons amb dotze proverbis recollits de dotze llengües de dotze trossos de món i a punt per ser exposats en escoles i entitats del barri i de la ciutat: aquest ha estat el plat fort de la commemoració del Dia Internacional de la Llengua Materna, feta el dissabte 24 de febrer a l’espai de les Cotxeres de Sants i organitzada per la Taula Intercultural del Secretariat de Sants, Hostafrancs i la Bordeta amb la col·laboració de la CAL.

Les dites estaven expressades en la llengua original i traduïdes i comentades en català. Hi ha un seguit de fets humans que podem compartir de manera molt directa les persones oriündes dels diferents racons de la Terra: la música, el cant, la poesia, la conversa, el menjar, els jocs… i la saviesa popular! Els missatges sobre la vida arribats d’arreu del món il·luminen tothom, perquè tots naixem, vivim compartint i morim havent compartit.

Vet aquí alguns exemples de proverbis apareguts durant el matí als plafons de l’exposició o proposats espontàniament pels assistents:

Una polzada de temps és una polsada d’or (proverbi xinès, en mandarí).
Les petjades dels qui caminen junts mai no s’esborren (proverbi africà, en llengua lingala).
Als rius profunds les aigües es mouen a poc a poc (proverbi japonès).

L’acte ha fet possible una nova experiència de trobada i comunicació intercultural on hem copsat un cop més que la diversitat de llengües ens enriqueix a tots. La llengua catalana hi ha tingut el paper d’amfitriona, de llengua de país, teixidora de cohesió social. La quarta edició d’enguany consolida aquest esdeveniment. Estem segurs que en anys vinents tornarà a dur-se a terme, amb més força, si cal.

Jordi Esteban, membre del Secretariat de la Cal i del Grup Motor de la Taula intercultural

celebraciodiallenguamaternasantsfebrerde2018-02celebraciodiallenguamaternasantsfebrerde2018-04  celebraciodiallenguamaternasantsfebrerde2018-14celebraciodiallenguamaternasantsfebrerde2018-11celebraciodiallenguamaternasantsfebrerde2018-24celebraciodiallenguamaternasantsfebrerde2018-05