David Valls: “la llengua és un espai de llibertat”

Publicat el 20 de febrer 2019

L’escriptor i lingüista David Valls va ser el convidat dels Capvespres Oberts que van tenir lloc ahir dimarts, dia 19 de febrer, a la seu de la CAL. Professor i expert en lingüística, Valls va presentar el seu darrer llibre, Les llengües de l’Anaconda, en el qual reuneix un compendi de curiositats i anècdotes entorn les llengües que conviuen arreu del planeta. Moltes d’aquestes particularitats les ha divulgat en l’espai radiofònic que, sota el mateix nom, ofereix en el programa “Els viatgers de la Gran Anaconda”, de Catalunya Ràdio, conduït pel periodista Toni Arbonès.

017b

En aquest anecdotari, condensat per Viena Edicions en 170 pàgines, Valls explica que algunes llengües recorren a morfemes per explicitar i fer més versemblants determinades realitats. “Així com les llengües majoritàries els falta informació o són incompletes, n’hi ha que incorporen la “l” per recordar que el fet narrat s’ha conegut a través del boca-orella o la “p” per indicar que la persona l’ha pogut veure directament”.

També altres llengües, va explicar l’escriptor, només compten fins al número 3, atès que més enllà d’aquesta quantitat no els cal o és irrellevant en l’entorn social o el paisatge que els envolta. “La forma de comptar de cada llengua és diferent”, va assegurar.

011b

David Valls va posar de manifest que cada llengua també estableix les seves categories per descriure la ubicació d’un objecte, ja que mentre el català i altres idiomes fan servir “conceptes relatius” (esquerra, dreta), n’hi ha que opten per sistemes d’orientació considerats “absoluts”, en què es precisa la distància exacta per identificar la seva situació. És el cas, per exemple, de moltes llengües del desert d’Austràlia.

Valls també va repassar les llengües que utilitzen una quantitat de gèneres o colors molt superior al que incorporen el català o altres llengües que ens són més familiars, la qual cosa revela que “cada llengua és una visió del món, en tant que expliquen costums, hàbits, tradicions, normes i sistemes de valors”, va afegir. Segons Valls, aquest patrimoni és un valor de preservar, ja que “perdre’l suposa automàticament una pèrdua de la diversitat i el coneixement”.

020b

David Valls, autor dels documentals Són bojos, aquests catalans!? i Què ens passa, valencians!?, va cloure els Capvespres apel·lant a la comunitat internacional -i en particular a la catalana- “a fer els deures” en la perspectiva de salvaguardar l’idioma com a motor de la identitat lligada al territori. “La llengua és un espai de llibertat”, va sentenciar.

Podeu visionar la conferència sencera en aquest enllaç