Cimera a favor del català a l’audiovisual

Publicat el 18 d'octubre 2021

La CAL va participar, el passat dijous 14 d’octubre, al Palau de la Generalitat, en la reunió entre el Govern de la Generalitat i les principals entitats que treballen per la llengua i l’audiovisual a Catalunya.

L’objectiu de la trobada ha sigut escoltar i coordinar les diferents accions que s’estan fent, tant des del Govern com des de les entitats, en relació a la tramitació de la llei de comunicació audiovisual espanyola i la nova llei catalana de l’audiovisual.

Aquesta primera trobada ha servit per sumar voluntats per tal de fer un front comú per salvaguardar la presència de la llengua catalana al sector. La reunió ha estat presidida pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, i també hi ha participat les conselleres de la Presidència, Laura Vilagrà, i de Cultura, Natàlia Garriga.

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha explicat als participants la importància de les negociacions que el Govern està duent a terme amb el govern espanyol per tal que inclogui les esmenes requerides a la llei de comunicació audiovisual i que han de servir per protegir i defensar el català. Vilagrà també ha recordat que l’executiu català està impulsant la reforma de la llei de comunicació audiovisual catalana (que data del 2005), amb l’objectiu de millorar i “modernitzar” el sector i també per protegir el català.

Per part del Departament de Cultura, la consellera Garriga ha recordat la importància del Pacte Nacional per la Llengua, que el 30 de setembre va votar un 85% del Parlament, per tal de treballar conjuntament pel present i el futur de la llengua catalana i per la seva presència a l’audiovisual

A la reunió, a part del president Aragonès i les conselleres Vilagrà i Garriga, hi han assistit el Secretari de Mitjans de Comunicació, Oriol Duran, i el Secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila. Per part dels sectors que fomenten la llengua catalana, han format part de la cimera Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua, la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), la Federació d’Organitzacions de la Llengua Catalana (FOLC). Per part del sector audiovisual, a la cimera hi ha assistit l’Acadèmia del Cinema en Català, els Productors Audiovisuals de Catalunya (PAC), els Productors Associats (PROA), el Col·legi de l’Audiovisual, el Gremi d’empresaris del cinema de Catalunya, el Clúster Audiovisual, el Col·legi de Directors i Directores de cinema de Catalunya i els Guionistes Associats de Catalunya.