Celebrem el Dia Internacional de la Llengua Materna a les Cotxeres de Sants

Publicat el 21 de febrer 2017

Dissabte 25 de febrer, d’11 a 13.30 h, a la Sala d’Actes de les Cotxeres de Sants, la Taula Intercultural del Secretariat i Cotxeres-Casinet organitza un acte amb motiu del Dia Internacional de la Llengua Materna. L’objectiu és celebrar aquest dia per consolidar la diversitat cultural i fomentar la pluralitat lingüística i el multilingüisme.

Durant l’esdeveniment es durà a terme una taula rodona per parlar sobre la diversitat lingüística a Catalunya i es debatrà sobre si és important que les diferents comunitats lingüístiques existents puguin mantenir la seva llengua materna. Ens preguntarem, d’acord amb la Declaració universal de drets lingüístics, si entre tots som i serem capaços de garantir un futur estable als múltiples parlars que ressonen en tota la nostra geografia. L’acte també comptarà amb una lectura de fragments de text entorn els drets humans en diferents llengües, una actuació musical i un tast de te per finalitzar.

La CAL, com a membre de la Taula Intercultural del Secretariat i, per tant, també com a entitat organitzadora de l’acte, convida a tothom a assistir-hi. Us hi esperem!

21 de febrer, Dia Internacional de la Llengua Materna

L’any 1999 la UNESCO va declarar el 21 de febrer com a Dia Internacional de la Llengua Materna, en reconeixement dels estudiants i activistes del Moviment per la Llengua Bengalí morts en un tiroteig pels militars i la policia a la Universitat de Dhaka aquest mateix dia del 1952. Aquest moviment reivindicava l’ús del bengalí a l’actual Bangladesh, enfront de la imposició de l’urdú.

Programa

11.00 hores: Benvinguda i presentació. Lluïsa Erill, Presidenta del Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta.

11.10 hores: Sessió de lectures de fragments de texts entorn els drets humans en diferents llengües (araucà, quítxua, amazic, àrab, etc.).

11.45 hores: Taula rodona. Les llengües a Catalunya. En garantirem el futur? És bo mantenir la llengua materna? Per què? Què es fa per mantenir-la? Com veieu el futur de la diversitat lingüística a Catalunya?

*Abdellah Nait Lhou, membre de la Casa Amaziga de Catalunya i de l’Associació Catalanoamaziga Anaruz N Afrika.
*Nanda Botinas, directora de l’Escola Maiol.
*Mònica Pereña, subdirectora general de Llengua i Plurilingüisme del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i presidenta de Linguapax.

12.45 hores: Actuació musical, amb l’Associació d’Ucraïnesos a Catalunya Txervona Kalyna.

13 hores: Cloenda amb tast de te, amb Amazan. Promoció Sociocultural i Desenvolupament.

Cartell_Dia_de_la_llengua_materna_2017