Dijous 13 de març, l’escriptor i dinamitzador lingüístic David Vila i Ros va venir a la seu de la CAL a presentar el seu darrer llibre A la lluna, en el marc d’una nova edició dels Capvespres Oberts a la CAL.
Editat per Voliana Edicions, el llibre conté un recull de 112 contes i microcontes per a adults que tenen com a tema central el satèl·lit natural de la Terra. Es tracta de relats, la majoria inèdits, escrits en els darrers cinc anys. L’obra es divideix en quatre grans blocs, compostos cada un d’ells per vint-i-vuit relats, i cada bloc duu el nom d’una de les quatre fases de la lluna.
Un gènere “molt llaminer”
Tal com va assenyalar David Vila durant la presentació de l’obra, el microconte “és un gènere molt llaminer, que conté moltes capes i moltes lectures“. L’autor sabadellenc recomana llegir el llibre a poc a poc i aturant-se després de cada relat, per tal de reflexionar-hi. “No es poden llegir seguits, la gràcia està a rumiar”, comenta.
Vila és un admirador de Pere Calders. Com a autor de contes i microcontes, una de les coses que més li agrada fer és agafar contes tradicionals i donar-los una volta, canviar-los. Precisament això és el que es pot trobar en alguns dels relats d’aquest llibre. En d’altres s’hi tracten temes com el feminisme o el racisme.
Com bé diu David Vila a la introducció del llibre, els contes que hi trobarà el lector són una invitació a “deixar-se portar fins a la lluna”. “Hi trobareu polsims d’absurd, d’amor i de revolta i, sobretot, espero que us hi trobeu a vosaltres mateixos, lliures de tot judici i de tot prejudici, irrompent amb la passió d’un bes furtiu”, detalla.
Durant la presentació que es va dur a terme dijous 13 de març, es va combinar la lectura d’alguns dels contes del llibre, amb Jaume Marfany com a rapsoda, amb el posterior comentari de l’autor. Precisament amb els assistents asseguts en forma de mitja lluna, es va reivindicar un antic costum: la lectura de contes a la vora del foc.