
Olalla Miret
Han estat 20 anys intensos en què hem pogut viure l’evolució de la llengua pel que fa al seu coneixement i també pel que en fa a l’ús. Milers de voluntaris i voluntàries han treballat durant aquests anys, des de qualsevol dels projectes de la CAL, per la unitat de la llengua, per la seva oficialitat, perquè la llengua i la cultura siguin l’element bàsic de cohesió social del nostre poble, perquè junts puguem decidir lliurement quin ha de ser el nostre futur.
Segurament, gràcies a aquest treball incansable del voluntariat, la Generalitat de Catalunya ens ha concedit, enguany, la Creu de Sant Jordi. Una distinció que, com no pot ser d’altra manera, és mèrit vostre, és mèrit de tots perquè sou vosaltres, els voluntaris i voluntàries els autèntics protagonistes.
Durant aquestes dues dècades, des de la CAL s’ha organitzat múltiples projectes i campanyes. Per la seva particular rellevància i continuïtat cal que en destaquem alguns: La celebració continuada dels Premis Joan Coromines que, des del 2002, uns anys després de la mort de l’il·lustre filòleg i lingüista, tenen lloc anualment per aquelles persones i col·lectius que han destacat pel seu compromís en la normalització de la nostra llengua, cultura i nació.
Els deu anys del Culturaviva, una Diada anual i itinerant de la mobilització ciutadana, musical i lúdica a favor de la llengua i la cultura dels Països Catalans. El seu objectiu principal era promoure i fer conèixer la diversitat cultural dels diferents indrets dels Països Catalans.
L’Escletxa, la revista de la llengua i cultura catalanes. L’òrgan de difusió de les activitats de la CAL, però, per damunt de tot, una revista que té com a objectiu oferir un espai d’informació i també de debat al voltant de la llengua i la nació, al voltant del lema de la CAL: Llengua, Cultura i Llibertat.
El Correllengua, sens dubte la campanya més emblemàtica de la CAL, en què centenars de pobles i ciutats dels Països Catalans organitzen actes diversos que presenten sempre en rerefons de la difusió de l’ús de la llengua i la promoció de la cultura catalana en tots els seus vessants.
Els projectes Xerrem i Junts que, des del 2008 i 2012 respectivament s’han afegit a les propostes de voluntariat destinades a fomentar l’ús de la llengua i el coneixement, des de tots els vessants, de la realitat catalana entre els castellanoparlants i els nouvinguts. Des dels inicis, un total de 5.000 persones, amb l’ajut de més de 600 voluntaris, s’han beneficiat de manera gratuïta d’aquesta proposta cohesionadora de la CAL.
La nostra enhorabona i el nostre agraïment a tots. Vint anys i continuem!
Editorial de Jaume Marfany Segalés publicada al número 37 de la revista l’Escletxa