
Olalla Miret
La Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) celebra els primers 20 anys d’existència. La CAL va néixer amb la voluntat de fer un treball de xarxa a tot el territori de parla catalana, aplegant persones i col·lectius que volguessin treballar perquè la llengua catalana assolis la plena normalitat política i social i, al mateix temps, per fer-ne créixer l’estima entre tots els catalans – tant d’origen com d’adopció – perquè la nostra llengua sigui reconeguda i valorada en igualtat amb les altres expressions identitàries presents en l’Europa del segle XXI.
Durant aquests 20 anys, la CAL ha treballat per enfortir la nostra personalitat com a poble i perquè la llengua sigui l’element bàsic de cohesió social, obri el camí cap a la recuperació de la nostra identitat col·lectiva i consolidi la voluntat d’esdevenir un poble amb capacitat de decidir lliurement el seu futur.
Els objectius fundacionals de la CAL no han variat, atès que, tot i els avenços en el coneixement de la llengua catalana, queda molt de camí per estendre’n el seu ús social. La unitat de la llengua i la seva oficialitat és sovint posada en qüestió en diferents territoris de la nació en funció de la força política governant.
Dels múltiples projectes i campanyes organitzats durant aquestes dues dècades per la seva rellevància i continuïtat cal destacar la celebració continuada dels Premis Joan Coromines des del 2002 en ocasió de la desaparició de l’il·lustre filòleg, l’organització durant més de 10 anys del Culturaviva a diferents poblacions del país, i la revista l’Escletxa d’aparició regular on es tracten temes vitals i actuals sobre la llengua i el país i el Correllengua.
El Correllengua, amb diferència, ha estat el vaixell insígnia de la CAL, cada any al voltant de 200 pobles i barris de Catalunya celebren aquesta diada, lúdica, festiva i reivindicativa en suport a la cultura i llengua catalana, organitzant col·loquis, festes infantils, concerts, etc. És l’exemple evident de la vitalitat de la llengua.
Per acabar, cal mencionar els projectes Xerrem i Junts, destinats a castellanoparlants i nouvinguts que tenen interès per adquirir coneixements per parlar català. Com a dades significatives de la importància d’aquests projectes cal ressaltar que des del 2007, any del seu inici, un total de 5.000 persones, assistides per més de 600 voluntaris, s’han beneficiat d’una manera gratuïta d’aquesta proposta acollidora i cohesionadora envers la llengua i el país.
La columna vertebradora de la CAL és el voluntariat. Sense les persones voluntàries, que setmana rere setmana atenen els que es volen apropar a la llengua catalana, els que durant mesos i mesos dediquen el seu temps a preparar els Correllengües, res d’això hagués estat possible. A tothom, als diferents voluntaris que des de la seva fundació han estat al capdavant de l’organització, a tots, enhorabona pels primers 20 anys de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana.